Здраве

Възстановяване на увредена и изтънена кожа

"За всяка болка си има билка" твърди една народна мъдрост. В настоящата статия ще опишем полезните свойства на здравеца и лавандулата, доказани през времето като едни от най-стойностните помощници за възстановяване на нашето здраве, включително и на увредената, изтънена кожа.

„За всяка болка си има билка“ твърди една народна мъдрост. В настоящата статия ще опишем полезните свойства на здравеца и лавандулата, доказани през времето като едни от най-стойностните помощници за възстановяване на нашето здраве, включително и на увредената, изтънена кожа.

Направен е интересен експеримент със здравеца. Листата му били заразени с устойчиви микроби, както и чаша пълна с вода, поставена на половин метър от растението. За приблизително шест часа бактерицидите отделяни от здравеца успели да унищожат всички патогени!
Според народни вярвания: „здравецът лекува болести, с които останалите билки не могат да се справят“ и не случайно са дали подобно име на този чудодеен дар от природата.
От нашите предци здравецът се е използвал за заздравяване на рани и натъртвания, изгаряния, лечение на диария, хорничен гастрит, хемороиди, кръвоспиране и др.
Днес здравецът се прилага и в козметичните продукти- за стягане и уплътняване на кожата, премахване на възпаления, защото съдържа ценни вещества като танини, пектин, смола, етерично масло, множество витамини като: А, В, С, също минерали, между които и германий /елемент, който подпомага „зареждането“ с кислород на клетките и считан за мощен антиоксидант, алтернатива в борбата с рака/.
Лавандулата е утвърдена през вековете със своите качества. Според преданията Бог дарил на прогонените в изгнание Адам и Ева „целебни треви“- лавандула и розмарин, за облекчаване на земните им мъки.
Лавандуловото масло е полезно не само за кожата, тялото, но и за душата, поради лековитите си свойства и прекрасен аромат.
Използва се за премахване на акне, предпазване от разтежения и мускулна треска при спортистите, като болко успокояващо, също и афродизиак…
Четете още на:
http://www.botanicus.bg

krem za psoriazis

Mariana Petrova

Добави коментар

Натиснете тук, за да публикувате Вашия коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>