Здраве

Коя е тайната сила на ароматите-откритието на 20 век?

В хода на хилядолетната си еволюция и усъвършенстване в борбата с враждебната околна среда, растенията са изградили уникална само-защита.

В хода на хилядолетната си еволюция и усъвършенстване в борбата с враждебната околна среда, растенията са изградили уникална само-защита.

Тя е била разгадана през 1928г. от проф. Токин, който установил, че за да се предпазят от застрашаващи ги вредители, растенията отделят „особени вещества“, част от тяхната имунна система, които по-късно той нарекал фитонциди. Фитонцидите са в основата на ароматите, които на практика се продуцират от всички живи организми. Въздухът е изпълнен с миризми, но не само. Едва ли подозираме, че около нас буквално гъмжи от патогенни микроби, вируси, дрожди и т.н.. Те разчитат на своята численост и малки размери / 600 милиарда се съдържат едва в един грам/, както и на забележителната си устойчивост, изобретателност за оцеляване.
Прикрепвайки се за тях обаче, фитонцидите ги унищожават или спират възможността им за размножаване. Това откритие се счита за едно от най-значимите за науката през 20 век.
Някой аромати имат подчертано лечебно въздействие и това знание е било широко използвано от древните народи. Например при издигането на храмове във Вавилон, в строителните материали са се прибавяли специални етерични масла, които освен противо-микробно въздействие е трябвало да спомагат и за успокоението на духа, за неговото извисяване.
В Египет са лекували нервни заболявания, използвали са ги за стимулиране на сексуалното желание /днес е доказано ,че имат пряко биологично въздействие върху хормоните/, за магии и др.
Съществуват ценни сведения от Древна Гърция, Персия и други народи в Мала Азия, които са използвали различни благовония при нужда. Хипократ е прилагал розово масло за лечение на гинекологични заболявания, Плутарх пък пише: „Приятният и освежаващ дим подготвя тялото за блажен сън. Несполуките, преследвали го през деня изчесзват с благоуханието“.
Днес полезното въздействие на ароматите е застъпено широко във фармацевтични и козметични продукти. Разделя се в няколко основни направления, като- противо-микробно, антисептично, успокояващо и като антидепресант, стимулиращо- хормонално, усилване на работоспособността и възвръщане на тонуса, освежаващо и др.
Какви аромати да изберете за специфичните ви нужди, можете да разберете на:

0001212botanicus.bg

03143 3

Mariana Petrova

Добави коментар

Натиснете тук, за да публикувате Вашия коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>