Здраве Полезно

Любопитно за краставиците…

Дори името им звучи хрупкаво и свежо – краставици. Въпреки, че съставът им е почти изцяло от вода, те всъщност имат какво да предложат. Освен, че са вкусни и хрупкави, съдържат и големи количества жизнено важни витамини и минерали, като витамин К, В и С, както и мед, калий и манган.

  • 276172Краставиците защитават мозъка

Краставиците съдържат противовъзпалителен флавонаид, наречен фистеин, който играе ключова роля при поддържането на мозъчно здраве. Знае се, че тази съставка подобрява паметта и дори предпазва нервните клетки от загиване с възрастта. При лабораторни тестове е доказано, че фистеинът също така предотвратява нарушения в ученето и запаметяването при мишки с Алцхаймер.

  • Те са мощен антиоксидант

Краставиците съдържат много антиоксиданти, включително витамин С и бета-каротин. Други антиоксиданти, съдържащи се в краставиците са флавоноидите кверцетин, апигенин, лутеолин и камферол. Кверцетинът има натурален антихистаминов ефект. Камферолът може да помогне в борбата с рака и понижава риска за сърдечни заболявания.

  • Потискат възпалителните процеси

Краставиците буквално могат да „охладят“ възпалителните процеси в тялото. Според някои изследвания върху животни, екстракт от краставици помага за намаляването на нежелани възпаления, частично чрез намаляване на активността на възпалителните ензими.

  • Понижават риска от рак

Краставиците съдържат полифеноли, наречени лигнани, които понижават риска от различни видове рак, като рак на гърдата, яйчниците и простатата. Също така съдържат вещества, наречени кукурбитацини, също с противоракови свойства.

  • Спомагат храносмилането

Краставиците съдържат много фибри и вода, два от основните елементи, необходими за правилно храносмилане. Краставиците помагат за повишаването на рН на стомаха, което може да помогне при симптоми на рефлуксна болест. В обелките на краставиците се съдържат много фибри, които помагат на храната при пътя й през храносмилателния тракт.

  • Освежават дъха

При неприятен дъх в устата, помага поставянето на резен краставица на небцето. По този начин се елиминират много от бактериите, причина за лошия дъх. Консумирането на краставици също така помага за освобождаването на излишна топлина в стомаха, което също може да е причина за лош дъх.

  • Намаляват стреса

Краставиците съдържат приличен асортимент от витамини – В1, В5 и В7. Тези витамини помагат да се намали нервността и понижават нивата на стрес.

  • Помагат за поддържане на здравословно тегло

Краставиците имат изключително малко калории, но пък високо съдържание на хранителни вещества, което ги прави много полезна и здравословна закуска. При храносмилането, краставиците придобиват гелообразна структура, което помага за забавяне на храносмилането, удължавайки чувството за ситост. Всички храни, богати на фибри са много добри за поддържане на здравословно тегло.

  • Регулират кръвоносната система

Краставиците съдържат калий, който намалява кръвното налягане. Калият е електролит и функциите му включват намаляване на ефекта на натрия – по-добър контрол върху нервните трансмитери, съкращаването на мускулите и сърдечната функция.

И ако досега не ви се е прияло краставица ..?

Източник: http://fresh-science.com/

Mariana Petrova

Добави коментар

Натиснете тук, за да публикувате Вашия коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>