Нумерология и символи Символи

МИТРА – ПЪРВОИЗТОЧНИК НА ХРИСТОС?

Обща символика:    Митра е бог на непобедимото Слънце, на жизнената енергия и  на спасението, на воините и на войската. Този древноперсийски митически персонаж се явява и като покровител на природата, на плодородието и на хората. Според вярванията той дарявал здраве, щастие и благосъстояние, изпълнявал молбите на хората и налагал определени нравствени граници. Роден е от скала на 25 декември, денят когато се чествало зимното слънцестоене и възраждането на слънцето. В началото на християнската религия култът към Митра бил нейн главен „съперник“ (виж стат. „Коледа“).

102341  На авестийски Митра означава „договор“ и „съгласие“ и първоначално бил почитан като божество на съгласието. Кул-тът към Митра бил широко разпространен в древността и намерил пряко или косвено отражение в различни културно-истори-чески традиции и религиозно-митологични системи. Някъде го почитали едновременно с Юпитер, а другаде го отждествявали със Зевс.

Митра бил особено популярен сред римските войни, които го принесли на една огромна територия от Ефрат до Рейн. От Персия култът към Митра завладял Рим и нейните провинции – целия Средиземноморски басейн, днешните Германия, Франция, Испания, Португалия и „дори България“, според Кр. В.Берген

В символен план Митра олицетворява безкрайното Време, произхожда от света на живите и го управлява. От множеството останали изображения и барелефи се вижда, че той е човешко същество с глава на лъв и навита около тялото змия, която символизира цикличния път на Слънцето и на Времето. В митологията Митра е най-известен с това, че убива бик, разлятата кръв от който дава началото на растенията и животните. Оттам култът към Митра първоначално символизирал физическото и психическото възстановяване чрез енергията на кръвта от животинското жертвоприношение*. По-късно тази енергия започнала да се възприема като „слънчева“, докато накрая станала Божествена енергия. В случая става дума за възвеличаване не толкова на боеца и войнът, колкото на енергията на този, който е призван да се бори срещу силите на злото. Целта е да възтържествува истината, духовната чистота и универсалното братство между живите същества.

В резултат на реформата, която провел Заратустра* (или Зороастър) Ахура  Мазда станал единствения главен бог, измествайки Митра. За последния останала функцията на бог на войната с важна роля в култовите жертвоприношения на животни.

  

Статията е неразделна част от моята книга „Светът на символите”, 2003 г.

* Вероятно от това култово жертвоприношение на бика произлиза испанската борба с бикове и финалното показно убиване на животното.

* Заратустра  – реформатор на древната персийска (иран-ска) религия. Роден в Мидия около 660 г.пр.н.е. и загинал през 583 г. пр.н.е. при нападение на туранците. Смята се, че той приел откровенията на бог Ахура Мазда (Ормузд). Предани- ето за живота и апостолската борба на З. срещу силите на Тъмнината и на Злия дух е изложено в Свещената книга Авеста. Заратустра бил против жертвоприношенията на живи същества. Той оказал влияние за развитието на Будизма и Джайнизма в Индия. 

 

 

"Кой си ти? 365 Рождени дати и техните астро-нумерологични профили”

"Кой си ти? 365 Рождени дати и техните астро-нумерологични профили”, 444 стр., 2012 г. Първа подобна подробна книга от този вид у нас, Франция и Русия. Полезно издание, чрез което ще разберете нещо много повече за хората, с които живеете, работите и общувате. То ще ви помогне в комуникацията и ще ви даде предимство в опознаването на човека застанал до вас. – Заявки се правят само на следните електронни адреси: ariel_22@mail.bg и chrisenev@yahoo.com
Тел. номер за поръчки– 066/882 016. Автор Христо Енев

Добави коментар

Натиснете тук, за да публикувате Вашия коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>