Здраве Полезно

Музиката-подсилва имунитета, намалява признаците на остаряване и още…

Според над 400 научни проучвания музиката е лекарство. Неврохимичните ползи от музиката могат да подобрят имунната система, намаляват безпокойството и помагат за подобряване на настроението така, както медикаментите не могат.

111249Все повече изследвания показват, че музикалните интервенции имат множество положителни ефекти върху човека. Музиката често се използва за самолечение – слушаме музика за успокоение, за вдъхновение, и я използваме с тази цел по-често, отколкото кафе или алкохол.

Също както и други приятни преживявания, слушането на музика се състои от два компонента – нетърпение да чуем любимата песен, и самото слушане. Сигналният химикал на мозъка допамин, свързан с наградите, е замесен и в двете фази.

Удоволствието от музиката е свързано и с естествените опиоиди в мозъка. При изследване се блокират опиоидните сигнали в мозъка с лекарство, наречено налтекстрон, и така се намалява удоволствието на доброволците, слушащи любимата музика. Въпреки, че допаминът играе роля, именно опиоидите са отговорни за удоволствието от музиката.

Високи дози опиоиди обясняват влиянието на музиката върху хората. Слушането на музика повишава прага на търпимост към болка до такава степен, че в някои случаи музиката може да се използва за намаляване на нуждата от силни болкоуспокояващи, като морфин.

Чрез разглеждане на направените до момента изследвания учените откриват четири основни области, в които музиката помага.

  • Награда, мотивация и удоволствие – например за справяне с хранителни разстройства
  • Стрес и възбуда, за намаляване на безпокойството
  • Имунитет – за подсилване на имунната система и намаляване на признаците на остаряване
  • Социална приобщеност – музиката помага за изграждането на доверие и социални връзки

Учените също така свързват музиката с четири основни невро-химични системи – допамин и опиоиди, кортизол и свързани хормони, серотонин и свързани хормони, и окситоцин.

В някои случаи на пациенти са намалени или прекратени психотропните медикаменти и заменени с музика. Според проучване, пациенти слушащи музика преди операция показват по-ниски нива на безпокойство, в сравнение с тези, приемащи успокоителни.

Учени от университета във Виена разработват специален уред за фитнес, който позволява музиката да се свързва с упражненията с тежести. Звука се променя при по-натоварващи упражнения и е в синхрон със спорта. Така спортуващият се наслаждава повече на музиката и на екстремното музикално преживяване. След 6 минути с уреда, усилията, които спортуващия полага изглеждат наполовина по-малко. Упражненията с музика повишават и прага на болка.

Разработват се специални музикални програми за помагане на пациенти, възстановяващи се след удар или зависимост. Някои болници вече използват музика за успокоение на пациентите преди операции или за третиране на болка.

Резултатите от изследванията само потвърждават добре познатия на всички факт, че музиката носи успокоение, доволство и щастие. Използваме я всеки ден за настроение, за събуждане, за заспиване. Музиката е важна част от всеки празник, от всеки специален повод, и така е било от векове.

Източник: http://fresh-science.com

Mariana Petrova

Добави коментар

Натиснете тук, за да публикувате Вашия коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>