Нумерология и символи Символи

Смъртта- условие за едно по-висше съществуване на едно различно ниво

Обща символика: Смъртта е предопределена от самото раждане на човека, свързва се със земята и епоказател за тленността и нетрайността на съществуването. Тя е абсолютния край на нещо здраво и с положителен еквивалент – човек, приятелство, животно, растение. Първите погребения датират отпреди 90 000 години преди новата ера и свидетелстват за особеното отношение на човека към смъртта и себеподобните. В религиозно-митологичен аспект См. е обвързана с развитието на понятията  Душа, задгробен живот и различни религиозно-магически култове, обреди и погребални традиции, свързани с предците ни. См. е едновременно и „разкритие и въведение”, тя е състоянието, което въвежда в непознатите светове на Рая и Ада. В окултен смисъл смъртта символизира  дълбоката промяна, на която е подложен човек по пътя към Инициацията /виж стат. „Инициация”/. Да припомним, че всички инициации минават през фазата на смъртта преди да се открие достъпа до новия живот. Смъртта има и психологическа стойност – тя е избавление от негативните и регресивни сили, тя дематериализира и освобождава енергиите, въздигащи духа. Ако приемем, че смъртта е дъщеря на нощта и сестра на съня, то тя има за майка и брат силата за регенериране.

14hr14  Както мистиците, така и лекарите и психолозите отбелязват, че във всеки човек и на всички нива от съществуването му съжителстват живота и смъртта. Последната в определен момент е вероятното условие за едно по-висше съществуване на едно различно ниво. Тя се определя и може да се тълкува по различни начини. Въпреки, че освобождава от грижите и страданията тя не е самоцелна и според различните традиции правото на живот и на смърт принадлежат на боговете.

Източните умиращи и възкръсващи богове като Озирис, Тамуз, Атис, Адонис и др. Оказали влияние на аналогичните гръцки образи Дионис и Персефона. През различните епохи основните и най-известни митологични божества, свързани с идеята за смъртта са Зевс, Атина, Хадес /Плутон/, Артемида /Дияна/, Арес /Марс/, Хеката, Лето, Персефона. В древногръцката митология смъртта е персонифицирана в Танатос, син на нощта и брат на Хипнос – съня.  „В гръцката митология Сънят и Смъртта, Хипнос и Танатос са братя-близнаци. За евреите също, поне от времената след напускането на Египет, смъртта била подобна на сън. В митологиите на африканските народи е известен мотивът с аналогията Смърт-Сън, при който „хората умират, тъй често проспали обещаното им от боговете безсмъртие”. Отново според М. Елиаде, хората възприели и доразвили оприличаването на смъртта със съня и словосъчетанията „спи добре в мир”, „спи мирен сън”, „да спиш в Божия мир”, „в мирен сън” са сред най-разпространените стереотипни фрази. В християнската митология идеята за „първороден грях” и за божието наказание хората да умират е допълнена и уравновесена от вярата в доброволната смърт на Исус Христос като „изкупителна жертва”, освободила човечеството от този  „първороден грях”  /библейския израз „смертию смерт поправ”/.

Общия символизъм на смъртта намира отражение и в ХІІІ Голяма Аркана на ТАРО /виж стат. „Таро”/

Българска обредност и символика: в народно-християнската митология господар на смъртта е Архангел Михаил, който със златна ябълка примамва душата на умиращия, след което я изважда със златен меч. Според поверията лека и бърза е См. на добрите и праведните хора, а грешниците умират в големи мъки.

Смъртта се оповестява с ритуално измиване на двора, ако е настъпила през деня и с биене на черковната камбана – три пъти за мъж, два пъти за жена, веднъж  за дете. В дома на починалия огледалата се покриват, за да не се огледа смъртта в тях и да не умре и друг член от семейството.

В народните представи за близка смърт може да се съди по различни явления, като: скърцане на греди в къщата, виене на куче или поява на змия в двора, риене на къртица под домашния праг, пропяване на кокошка като петел, снасяне на малко яйце без жълтък, повторен цъфтеж на плодни дръвчета, нощен крясък на кукувица, бухал или кукумявка и др. Според поверията, смърт на близък родственик вещаят и някои сънища като пожар в дома, падане на зъби и др.

 

  Статията е неразделна част от моята книга „Светът на символите”, 2003 г.

 

"Кой си ти? 365 Рождени дати и техните астро-нумерологични профили”

"Кой си ти? 365 Рождени дати и техните астро-нумерологични профили”, 444 стр., 2012 г. Първа подобна подробна книга от този вид у нас, Франция и Русия. Полезно издание, чрез което ще разберете нещо много повече за хората, с които живеете, работите и общувате. То ще ви помогне в комуникацията и ще ви даде предимство в опознаването на човека застанал до вас. – Заявки се правят само на следните електронни адреси: ariel_22@mail.bg и chrisenev@yahoo.com
Тел. номер за поръчки– 066/882 016. Автор Христо Енев

Добави коментар

Натиснете тук, за да публикувате Вашия коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>