Здраве

Холестеролът може да се саморегулира-разберете как!

Холестеролът е ценно органично съединение, защото участва в синтеза на хормоните, жлъчните киселини и е косвено звено в хомеостазата. Той е основна съставка

Холестеролът е ценно органично съединение, защото участва в синтеза на хормоните, жлъчните киселини и е косвено звено в хомеостазата. Той е основна съставка

на клетъчните мембрани, така че притежава важна характеристика- пропускливост. В зависимост от плътността си- той може да се усвоява и да е особено полезен, но може и да се наслоява, като препятства обмяната на веществата, уврежда кръвоносните съдове, всички знаем за последиците от това…Но ниските нива на „добър“ холестерол са също толкова опасни и според някой изследвания са предпоставка за ракови заболявания, а и не само. Оказва се, че темата за холестерола е „крайъгълен камък“ и има определящо значение за редица водещи заболявания днес.
Митове или реалност за холестерола?
Проведени са множество проучвания, чиито резултати отхвърлят не една налагани теории. Например, хора от Африка и Индия, които се препитават предимно с месо и мляко са били в „норма“ по този показател, въпреки че не са се стремили към хранителен режим. Същевременно, други от Канада и САЩ, които са поддържали диета, но са приемали и т.нар. „модерни“ храни като вафли, преработени меса- колбаси и др. са имали високи нива на лош холестерол.
Общо изводите- оспорвани или не, клонят към това, че съвременни, но и изкуствено създадени изкушения за консумация са най-рискови, може би без преувеличения- живото-застрашаващи.
Хубаво е да припомним, че високи нива на лош холестерол или нисък на добър, могат да имат слаби и по-пълни личности, а първоначално това заболяване протича „безсимптомнно“.
Как да се предпазим?
През последните години се доказа, че е на лице авторегулиращ механизъм за нивата на холестерола в организма. Най-общо казано: „добрият“ холестерол улавя и изхвърля от тялото „лошия“! Освен това, колкото е повече „добият“, толкова е по-малко „лошият“. Така че е препоръчително в менюто ни да присъстват и соево, маслинено, кедрово, рибено масло и др., както и продукти- „чистачи на червата“, богати на фибри или пробиотици.
Разбира се, не без значение е двигателната активност и наднорменото тегло!
Четете още на: http://www.mlm.daflorn.com/LL041.product

LL041

Mariana Petrova

Добави коментар

Натиснете тук, за да публикувате Вашия коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>