Здраве Полезно

Бактерии по скалпа – ключови в борбата за пърхота

Различни изследвания показват как бактериите, живеещи в нас и по нас влияят на храносмилането, теглото и дори настроението ни. Според ново проучване, специфичната комбинация от бактерии, живеещи върху скалпа, може да повлияе на това дали и колко пърхот имаме.306654

Пърхота засяга почти 50% от хората. Състоянието е изучавано от доста време, но досега никой не можеше да посочи точната причина за появата му. Учени от университета в Шанхай откриват, че микроорганизми, като бактерии и гъбички, могат да потискат пърхота, макар и все още да не е ясно кои точно са виновни за появата му.

Учените вземат проби пърхот от 59 доброволци, на възраст от 18 до 60 години, които са мили косата си 48 часа преди експеримента. Доброволците след това се разделят на две групи – със и без пърхот. За определяне на разликата, се сравняват откритите бактерии, като се обръща внимание и на други фактори, като пол и възраст.

Оказва се, че количеството на специфични бактерии може да повлияе върху това колко пърхот ще се появи. Учените откриват два вида бактерии, които доминират върху скалпа – Propionibacterium и Staphylococcus. Изобилието им обаче драстично се различава между хората със и без пърхот. При групата без пърхот Propionibacterium представлява основната част от бактериите по скалпа. При групата с пърхот е точно обратното – доминира Stapylococcus.

Каква е причината за тази разлика? Учените смятат, че себума служи за храна на Propionibacterium. Поддържането на правилен баланс между двата вида бактерии може да бъде ключов момент при контрола над пърхота. Колкото по-голяма е влажността на скалпа, толкова по-високи са нивата на Propionibacterium.

Това откритие може да помогне на учените да разработят по-добро третиране на пърхота, като например пребиотични шампоани, хранещи Propionibacterium, но не и Staphylococcus.

Източник: http://fresh-science.com

Mariana Petrova

Добави коментар

Натиснете тук, за да публикувате Вашия коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *