Икономика Специалистите Специалистите Цитати от книги

Емиграцията- въпрос, който не е намерил своя еднозначен отговор

Когато се говори за емиграцията, това води винаги до голям интерес, защото по този въпрос има много мнения и всички са прави. Явно тя е наболял проблем, въпрос, който не е намерил своя еднозначен отговор. Причината е, че всеки преценява ситуацията през своята позиция и гледна точка, а тя емногообразна и различна. А и не иска да приеме чуждата. Дорине иска да се опита. Истината има много лица, ако се гледа оттесни позиции. Ако обаче имаш широк мироглед или както секазва, си „широко скроен“, тогава нещата си идват на мястото.

129182Лошото е, че тези хора са малко. Когато не приемаш чуждата истина, може сам да просперираш, но обществото няма, защото, когато са 100 истини, трябват и 100 посоки, а само една е вярната. Затова и българите трудно се организираме, но пък успешно оцеляваме, повярвали, борейки се и стискайки до гроб своята истина. Понякога борейки се с трудностите напук, заради голия инат.

Много хора смятат, че 800 лева са много пари и няма къде да ги получаваш или са малко хората, които имат такава заплата в България. Грешка. Над 46% от всички над 2,2 милиона работещи вземат тези пари официално, по ведомост и върху тях си плащат данъците и осигуровките. Т.е. те са над 1 милион души.

А колко други са скрити и не се обявяват, вие си знаете.

Но сивата икономика се оценява на една трета, а с товаи заплатите в нея.

Цели отрасли или се водят на минимална заплата, а дават много по-висока, или работещите в тях изобщо не са на трудов договор. Като строителство и обществено хранене, селско стопанство, автоуслуги. Там 90% от парите са под масата. Това, че ти не вземаш, не значи, че другите не вземат. И не се искат връзки, да си ДС, номенклатура или

мафиот, за да получаваш такива пари. За тях са големите комисиони, тук говорим за нормални заплати. Ето само някои, но не всички примери. Средната РЗ в мини „Марица Изток“ е 2800 лева. Горе-долу толкова е и в много от ТЕЦ-овете, а в АЕЦ „Козлодуй“ е повече. Най-висока средна РЗ по окръзи не е в София-окръг, а в Пернишки и Врачански, а после и Стара Загора, точно където са съсредоточени енергийните централи.

След енергетиката, като отрасълът с най-високи заплати е финансовата сфера и здравеопазването. За банките знаете, че най-високата заплата е 200 000 лева на месец и двойно по-голям годишен бонус според резултатите, но дори и средната за страната РЗ за отрасъла се равнява на над 3000 евро за Европа. Там това е доста добра заплата, много над средното. В здравеопазването не всички, но кадърен специалист, асистент на добър хирург, започва със заплата от 15-18 000 лева на месец, плюс бонуси. Когато стачкуваха уролозите в „Пирогов“, пловдивска болница предложи на цялото отделение да започне там със стартова заплата от 5000 лева, бонуси, храна, безплатно настаняване и други екстри отделно. А това е далече от максималните заплати. Спомняте ли си скандалите, пак с пловдивска болница, където в инвазивната хирургия вземаха по 25 000 до 65 000 лева на месец! В България има 400 болници и през 2015 година се откриват 28 нови. И заплатите на лекарите ще се вдигат, защото ще има още по-високо търсене. Започва така нареченият „здравен туризъм“, но вече към България, защото е качествено и евтино. Чужденците, живеещи тук, са по-доволни от нашето, отколкото от тяхното здравео-

пазване.

Силвестър Сталоун си прави по спешност зъб в България по време на снимки на „Непобедимите“. Защо снимат тук и доведоха най-големите екшън звезди? Само защото е евтино ли? Или е и качествено? Нормално и не чак толкова интересно. Но после, след снимките, се върна и си направи всичките зъби в България, а не в САЩ, където са измислили методите, по които го лекуваха. Смятате ли, че той има занижени критерии и му е все едно каква му е усмивката? Изкарал е стотици милиони долари благодарение на нея. Но да видим средното ниво. Добрите специалисти не работят със Здравната каса, а вземат за преглед от 40 до 60 и повече лева. В София.

Има и от 200 нагоре. Ние много обичаме да правим чужди сметки. Тогава сметнете по 20-30 и повече пациенти на ден. Това прави от 1000 лева нагоре на ден, а пред повечето има опашки и записвания за месеци напред. Тези хора няма да емигрират. Не им трябва. Не са икономически принудени. Те не вземат рушвети. Те са на мястото си, имат добри доходи, но и положение в обществото. В чужбина те ще изкарват 3-5 пъти повече, но няма да е същото. А и не е толкова сигурно, защото тук са на по-високо обществено стъпало, отколкото

там. Много от вас са приятели с тях във „Фейсбук“. Те ви пращат снимки от Малдивите, Бахамите, остров Бали, Хавай и къде ли не, при това не веднъж в живота, а всяка ваканция, поне два пъти в годината. Те и много други карат ски у нас и в Алпите. Ските са много скъп спорт, но кой го практикува? Един ден на ски е минимум 100 лева, само картата е над 50 лева. А храна, транспорт, а ски екипировка? Тогава защо и откъде се пълнят Пампорово, Банско, Боровец с все повече и повече българи. Това не са двама и трима, а десетки хиляди. Те как си го позволяват? Или всички са мафиоти? България е четвърта-

та ски дестинация в Европа! Курортите се бият за български туристи, защото са по-добри клиенти и „плащачи“. Това става с много пари и е недостижимо за голяма част от американците и европейците, които също гледат да оцеляват. Туризъм. Спомнете си баба ви къде е ходила по света. 85% от населението тогава — никъде. Ако е излизала, е било награда от ТКЗС-то в СССР, а най-добрите — в други социалистически страни. Източна Германия и Унгария бяха Западът. Сега туроператорите се бият за пенсионерите, защото те пътуват и искат да видят света, а много от тях могат да си го позволят така, както го правят пенсионерите в развитите страни.

Може да не са в скъпи хотели, страни и курорти, но защо мислите, че на запад всички ходят в хотели като по филмите от Холивуд — или поне като Волен Сидеров! И за тях това са мечти и снимки от един друг свят. Над 80% от американците не са напускали САЩ. Те дори нямат паспорти, за да го направят. Не мислете, че само лекари, финансисти и енергетици взимат много пари. Да видим още по-скромната част от обществото. В бюджетната сфера средната РЗ е 1182 лева, или приравнено към Европа, около 1900 евро. Не се плащат наеми, както казах, защото си имаме жилища.

Масовият работник в Германия взима чисто 1600-1800 евро (бруто 2400), а много и по-малко, но и 50% от тях живеят под наем.

За тези пари той работи като германец, здраво и усърдно, така, както никой не работи в България, дори и в най- натоварените, експлоататорски и кожодерски фирми. Там е немислимо да спреш и да запалиш цигара или да пиеш кафе, когато си поискаш. В много фирми в развитите страни, ако имат възможност, не назначават пушачи, защото това е зависимост. Пушачите произвеждат по-малко, почиват си повече,

боледуват повече и изобщо ти струват по-скъпо. На всички интервюта се пита дали си пушач, а в САЩ и други страни се правят и тестове за наркотици. Не разтревожени за твоето здраве, а за своята печалба. Десет изпушени цигари са повече от изгубен работен час, колкото и да бързаш. Ако искаш да си мениджър, управленец, забрави за цигари, наркотици, алкохол. Може алкохол, но в петък, събота и по празниците, които са по-малко от тези в България. И те това правят. Тогава се напиват като… на Слънчев бряг. Иначе не можеш да катериш йерархията. Няма да взимаш добри пари и системата ще те изхвърли. И защо там българите спазват правилата и обществените норми, а тук да пушиш на работното място и изобщо на забранени места, е върхът. Вид протест. Виждате ли, аз съм над системата. Аз съм голяма работа. Велик съм. Това е дребният бунт на малкия човек. Защо не го правиш там обаче?  Защото ще те уволнят или глобят солено при първото нарушение, на която и да е забрана. Безкомпромисни са. А тук все се

надяваш да минеш между капките и повечето, почти всичките пъти се получава. Как да спазваш забраните, щом знаеш, че ще ти се размине? И не ги спазваш. Те не действат, ако само са написани. Значи за едни неща те са върхът, за други — алкохола, пушенето и простотиите ти, са задръстени. Те не знаят как да живеят. Ти знаеш. Ако искат, можеш да ги научиш. Какво знаят те за шкембе чорбата, бирата и лютите чушки след махмурлук? А ние се гордеем с тях като връх в интелектуалното и гастрономическото развитие. Така няма как да ги стигнем. С манталитета от предишна епоха. Бай Ганьо. Булгар! Булгар!

А системата си стои същата и изобщо не зависи от теб. Ти можеш само да демонстрираш смелост пред самия себе си. Като малък човек, който се надъхва, за да преодолее страховете си. Но нека говорим още за доходи. Колко взимат току-що завършили университетите в България. Сега всички ще почнат да охкат и да се оплакват. Моето дете завърши това и онова, висшист, кадърен, най-кадърният, а е без работа или е на 400 лева.

Официални данни за осигурителния доход на току-що завършилите, без един ден трудов стаж: на първо място е военното дело със средна заплата 1387.8 лева. Следва информатика с 1246.2 лв. Добив и проучване на полезни изкопаеми —1205.8 лв. Математика — 1195 лв. Медицина — 1107 лв. И т.н.

Това са средните заплати за млади специалисти, т.е. има много по-високи, прясно завършили и веднага започнали работа, като за тези винаги има свободни места. Безработицата сред завършилите е: медицина — 0.13%, стоматология — 0.3%, военно дело — 0.45%, фармация — 0.56%. При средна младежка безработица над 30% за страната, а обща 12.8%, или около 10 пъти по-ниска. Има глад за кадри, но за специалисти с възможности, а не само с дипломи.

Ако вашето дете завърши икономика в СУ „Св. Климент Охридски“, стартовата му заплата ще е 1465 лева, а ако завърши един от над 46 други икономически факултета, които бълват кадри, ще е безработно или на минимална заплата като сервитьор или продавач. Не питайте защо вашето дете взима такава заплата, а питайте себе си защо вашето дете учи там, където е сега. Защо целта е дипломата, някаква диплома, колкото да се задоволи егото, а не знанията и реализацията. Защото е по-лесно да не се учи, а да се ходи по дискотеки. Защото средното образование произвежда неуки, незнаещи даже и функционално неграмотни хора. А сред масата на неграмотните изглеждаш гений. В царството на слепите едноокият е цар. „Една от най-вредните и най-опасни мисли е „Всички правят така“ — Лев Толстой. Води се и следвай успешните. Те са малцинство. Така собствените си грешки прехвърляме върху държавата, системата, световната конспирация, а може би и земното притегляне. Най-трудно е да признаеш пред себе си, че си сгрешил.

Винаги някой друг трябва да е виновен. За да взимаш добри пари, трябва с нещо да си по-добър от другите. Да се отличаваш. Колкото по-уникален, толкова по-търсен и заплатен.

Но ако разчиташ само на двете си ръце, без квалификация и специалност, ще си на дъното, българското или чуждото. Колко взима една чистачка? Малко. Аз познавам една жена, която закъса в кризата. Работеше друго за 500-600 лева, но я съкратиха. Голяма трагедия. За да оцелее, започна да чисти домове, нямаше пари за ядене. Отначало трудно и евтино, но понеже явно беше добра, само за 1 година стигна до по 2 апартамента на ден. По 30 до 50 лева, или около 60-100 лева на ден за 25 дни — средно 2000 лв. Не може да смогне, защото хората Ј имат доверие и е сръчна и работлива. Изплати си кредитите и купи втори апартамент, дава го под наем. Парите вече не са проблем. Една голяма част от българките, някои с висше образование, чистят домове и хотели или гледат болни и възрастни хора за много по-малко пари по паритета в Гърция, Англия, Израел, Испания, Италия и т.н. Но тук да чистиш е обидно. А там комплимент ли е? Само че в България не знаят с какво се занимаваш. Звучи изискано — в Англия съм, в Испания, Италия, еееее. И всеки си представя живота така, както се живее тук, но на много по-хубаво място в чужбина. Палми, яхти, красота и екзотика. В Гърция председател на профсъюза на чистачките бе българка, с висше образование, която заляха с киселина. Спомнете си! Сега тя е евродепутат. Аз се срещам с много широк кръг от хора с различни финансови възможности и проблеми, от недостиг до свръхизлишък. Един най-обикновен работник със средно образование от малък град в България ми се оплака, че животът е много зле. Защо? Намалили му заплатата. И колко е тя? 1800 лв. А колко беше? 2800 лв. В този завод работят 650 души с такива заплати. В чужбина, в двигателя на Европа — Германия, обикновен работник в цех едва ли ще взима над 3000 евро, колкото му е по паритета, но пък няма да се оплаква. А българинът ще праща пари от Испания и другаде и ще е доволен, ако вземе 1200-1400 евро. Някои взимат и 800 евро. В града ремонтираха единствената дискотека за 1 200 000 лева и тя се посещава и работи добре. Това не става там, където няма доходи? Но и те се оплакват. Мислят си, че ако имаха бар в Ню Йорк, ех, каква пачка щяха да направят. Но не си представят разходите, трудностите, конкуренцията. В много отрасли и сектори се печелят добри пари, но не всеки. Трябва да си добър, търсен, ако може, незаменим, а това значи квалифициран.

И се връщаме на образованието. Как, като не знаеш нищо и не можеш нищо, искаш всичко?

И така е за повечето млади българи. Има един израз „Вървиш по най-лекото съпротивление!“. Не учиш, защото е по-лесно, а минаваш в горен клас, защото се плаща на ученик, а не за знание. Все учителите са виновни или учебниците, или съучениците, но не ти или родителите ти. Ти си върхът. Най- умният, най-знаещият, най-можещият и най-недооцененият. Записваш висше, но кое? Най-лесното, без изпити, с матурата, с тройки и преразгледани двойки. Завършваш лесно, защото не учиш, а и никой не изисква от теб. Пак се плаща за човек, дори и необразован. И взимаш диплома, която никой не цени, дори и ти. Лесно добитото не е ценно, то затова е лесно, защото всеки може да го постигне. Обърни посоката. Ако тръгнеш по нагорнището, ще ти е трудно, а често и много трудно, но ще стигнеш там, където другите не са, където дават много пари, уважение, респект и положение. Тръгнеш ли по надолнището, няма как да не стигнеш дъното, нашето или чуждото. Ако учиш там, където приемат трудно, ще вървиш нагоре, ще учиш не къде да е, а в елитните университети у нас и в чужбина, а за тях веднага има работа. Ценен си, търсят те, а не търсиш ти. А това значи високи доходи. Кой е виновен? Ти си виновен. Ти не си учил, не си се борил, нормално е да не си успял. „Никога няма да пресечете океана, ако не съберете смелост да изгубите брега от погледа си“ — Христофор Колумб. Кой дава пари за нищо? Дори ти не би дал. Затова и е по- лесно да заминеш. Когато нещо е лесно в началото, винаги е трудно и бедно в края. И обратно. Трудностите в началото водят до успешен край. В България от много години живеят китайци. Моя приятелка, учителка по математика, ми каза: „Иска среща с мен китайка, майка на дете, което учи при мен. Мисля си — пак проблеми и разправии с родителите. Пак тяхното дете не е оценено, то гений, но ние не го знаем, така, както плачат всички българки. А китайката казала: „Искам да ми биете детето“. В Китай по математика всеки ден им дават точно 100 задачи и ако не ги е решило — бой. А в България 10

задачи и като дойде без домашно — нищо. Даже няма забележка в бележника, който никой не гледа. Тя го биела, иска и учителят да прави същото. Резултатът — Китай са номер едно в света по PISA*, като идват от дъното на класацията. Неграмотността през 60-те години е повече от 50%, а сега? 40 години имат двуцифрен ръст на брутния вътрешен продукт. А ние сме 48. И постоянно падаме, въпреки че сме били в челните места. Замислете се. Те се изкачват, ние падаме. Не боят решава проблема, а изискванията, критериите. Но преди това трябва да има лична цел и мотивация. А това е само твой проблем. Винаги ще има успели и неуспели. Ти избираш от кои да си. „Песимистът вижда трудности във всяка възможност, жизнеспособният вижда възможности във всяка трудност“ — Уинстън Чърчил.

Кога и как, какво и колко сте изисквали от детето си? Надявате се на училището. Така си измивате съвестта, че нищо не правите. Че някой друг е виновен за вашите грешки. Само при социализма партията майка БКП се грижеше за мотивацията, морала и възпитанието. Искате ли пак тя да ви ръководи живота? Но всичко започва от семейството, възпитанието и личния пример. Сега само си прехвърляме вината за това, че децата ни са тръгнали, а някои вече стигнали, дъното. И вината е на бабите, детската градина, училището, университета, но не и твоя като родител. Смяташ, че само физическото възпроизводство е твой ангажимент. А духовното? Културното? И така децата ни стигат чужбина не защото там винаги е по-хубаво, а защото е по-лесно, така, както са възпитани от рождение. Видели са го от нас. Целта ми не е да хваля България или да оплювам Запада, а да дам повече данни, за да може всеки сам да реши как да управлява съдбата си. Когато имаш достатъчно информация, можеш да вземеш правилното решение. Тогава неизвестните са по-малко. С малко данни играеш на тото, а там загубилите са повече. Но решението, а с това и отговорността, си е твое. Никой не ти е крив. Когато стреляш на тъмно, допускаш грешки. Не уцелваш. Няма абсолютна истина. Винаги когато печелиш нещо, губиш друго. Така е и с живота в чужбина и в България. Няма вечно щастие и страна на мечтите.

Автор Светозар Гледачев 

Може да прочетете още интересни, полезни факти в книгата на Светозар Гледачев: “Не си отивай щастливецо”.

Светозар Гледачев е един от най-добрите и популярни икономисти в България. Завършил е Математическата гимназия в Пловдив, после ВИИ „Карл Маркс“ – София, сега УНСС, става асистент и докторант на БАН, специализира и квалифицира от University of Delaware и Bank of America. Той е университетски преподавател, частник, консултант и финансист, бил е директор на банка, два холдинга и на няколко предприятия. Има собствено финансово предаване по Пловдивска обществена телевизия. Издава книга с най-четените и харесвани коментари:

6954_1Добър ден, нещастнико!

Светозар Гледачев

Светозар Гледачев е един от най-добрите и популярни икономисти в България. Завършил е Математическата гимназия в Пловдив, после ВИИ „Карл Маркс" – София, сега УНСС, става асистент и докторант на БАН, специализира и квалифицира от University of Delaware и Bank of America. Той е университетски преподавател, частник, консултант и финансист, бил е директор на банка, два холдинга и на няколко предприятия. Има собствено финансово предаване по Пловдивска обществена телевизия.

Добави коментар

Натиснете тук, за да публикувате Вашия коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *