Интересно Любопитно

Изкуството да разпознаваш хората по жестовете…

Говорът е даден на хората, за да могат да скриват мислите си, а целта на жестовете е да ги разкрива.

187074Изследователите обясняват, че чувствата възникват преди мислите ни. Смята се, че лимбичната система на мозъка е отговорна за неизказаните чувства чрез жестове, промяна на лицето и неконтролируемо разширяване на зениците. Краткотрайни микроизражения могат да издадат дори възрастни, които по принцип могат да контролират лицата си до някаква степен.

Ето някой трикове, които ще ви помогнат да разкривате чуждите емоции по-лесно. Тук са събрани шест от най-често срещаните изразни средства на тялото, които издават чувства.

Микроизражения

Микроизраженията са кратки, мимолетни неволеви изражения на лицето, които разкриват емоции. Следете изражението на отсрещната страна, не изпускайте от поглед събеседника си и не пренебрегвайте точно-микроизраженията, особено на очите…Те се появяват и отминават наистина бързо – за около 1/15 до 1/25 от секундата и за разлика от други лицеви изражения са много трудни за симулиране. Често срещано и полезно за разпознаване микроизражение е това, което означава гняв. Основните индикатори са смъкване на веждите надолу и приближаването им една към друга, което формира вертикални линии на челото. Устните се притискат една към друга, а ноздрите се разширяват.

„Бягащият поглед“ или обратното-настойчивото взиране- могат да означават неискреност, желание за манипулиране, „игра“, опит за внушение…

Зрителен контакт

Очите често са описвани като прозорец към душата и за това си има причина. Очите ни са един от най-добрите индикатори за настроение и намерения. Може да се прецени например, дали някой е физически възбуден по това, колко са разширени зениците му. Така че, ако си на среща и не знаеш как върви, провери размера на зениците на срещата си… Ако се чудиш, дали някой ти е бесен, пак провери размера на зениците – когато хората са ядосани, зениците се свиват.

Когато гледаме някого на когото се възхищаваме зениците ни се разширяват. Това издава, че гледаният обект/субект е желан.

Ръкостискане

На ръкуването се обръща много внимание в бизнеса и политиката, защото разкрива много по отношение на властта и доминацията. Ако например в бизнеса някой стисне ръката ти с двете си ръце, това е знак за отстояване на силата и властта. Между приятели това по-скоро не важи, а е знак за топлота и неформалност.

Велия, лек допир при ръкостискане- човек не позволява да го доближат твърде емоционално или има нещо скрито.

Второто или третото нещо, което хората забелязват у човек са ръцете му. Отворени длани и стиснати юмруци казват всичко, което трябва да знаете поне в началото.

Ръкомахането, прекаленото жестикулиране- човек или не е наясно с мислите и тезата си, или не знае как да я представи в по-приемлива светлина

Краката

Понеже нямаме навика да мислим за краката си, те са един от най-надеждните индикатори за това как се чувства някой. Ако краката се движат често, това е знак за тревожност. В най-екстремната си форма, това може да се разглежда дори като сигнал, че мозъкът се опитва да избяга от дадена ситуация без физическото проявление. Статичните крака от друга страна са знак за чувство на мир и комфорт в конкретната ситуация. Ако искаш да изглежда сякаш контролираш ситуацията, постарай се да не движиш краката си.

Позата

Когато някои седи без да кръстосва краката си и ги държи отпуснати, това е знак, че се чувства спокойно в пространството, което заема и е в комфорт. От другата страна на спектъра е притискането на двата крака един към друг или кръстосването им, което е индикатор, че човекът не иска да заема място, защото не се чувства комфортно в дадената ситуация. Тук имайте предвид обаче и половите различия. Горното не се отнася за жени. Те могат да стоят с кръстосани крака и да са в пълен комфорт със ситуацията.

Близостта

Разстоянието на което се намира човек може да издава много за начина, по който се чувства. Ако някой се стреми да се приближи до теб, това може да означава, че слуша активно и е ангажиран с това, което казваш. И обратно, ако се стреми да се отдръпне, това е знак, че не се интересува и че е по-скоро враждебен към ситуацията.

Като имате предвид тези знаци от езика на тялото, можете да тълкувате по-добре хора и ситуации. Да слушате какво другите имат да кажат е много важно, но опитайте и да държите под око техните движения. Това ще окаже положително влияние върху начина, по който контролирате себе си и се свързвате с другите.

Четенето на езика на тялото не е четене на мисли, но помага за разбирането на несъзнателните намерения на човека отсреща.

Използвани материали от megavselena.bg

Mariana Petrova

Добави коментар

Натиснете тук, за да публикувате Вашия коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *