Здраве Полезно

Нов дентален метод за лечение регенерира зъбите отвътре навън

Учени от Великобритания са разработили нов материал, който може да бъде поставен в зъба за да поправи и възстанови дентина – твърдата като кост тъкан, която изгражда основно зъбите.

782091Точно както стандартното запълване на зъба (пломбиране), което предотвратява развитието на бактерии в кухината, новият материал се инжектира в зъба и с помощта на UV светлина се втвърдява. Но веднъж поставен в зъба, този нов материал провокира растежа на стволови клетки, които се превръщат в дентин.

“Успяхме да създадем синтетичен биоматериал, който може да бъде поставен в директен контакт със зъбната пулпа (меката тъкан в зъба, която често неправилно наричаме нерв), така че да провокира растежа на стволови клетки, които да излекуват и регенерират пулпата и околния дентин.” – Adam Celiz, от University of Nottingham

На повърхността на зъба е емайлът, най-твърдият слой, под него се намира дентина, който обгражда пулпата – мека свързваща тъкан от живи клетки наречени одонтобласти. В пулпата са кръвоносните съдове и нервните окончания, които хранят и поддържат зъба жив.

Учените все още не са публикували информация за новия материал, и как точно работи. Да се надяваме, че това ще стане скоро, защото любопитството по темата е голямо, тъй като новата процедура изглежда доста обещаваща.

Източник : http://fresh-science.com

Mariana Petrova

Добави коментар

Натиснете тук, за да публикувате Вашия коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *