Интересно Любопитно

Откриха друга функция на белите дробове – произвеждат кръв

Току-що нещата в биологията се усложниха. Белите дробове, които уж познаваме много добре, се оказа, произвеждат кръв!

 

7a75f628b5f4429d8e9fe705946bd1b0Изследователи откриха, че белите дробове играят много по-сложна роля в телата на бозайниците. Новите данни разкриват, че освен функцията дишане, белите дробове имат и друга ключова роля – произвеждането на кръв. Оказва се, белите дробове са богати на стволови и имунни клетки, които участват в процеса. Откритието може да промени начина, по който третираме болестите на кръвта.

 

Производството на ограничен брой кръвни телца в белите дробове е наблюдавано и преди. Но сега, за първи път учените наблюдават процеса на хемопоеза в белите дробове, където се произвеждат не няколко, а повечето от тромбоцитите в кръвта.

Откритието е направено благодарение на нова технология, използваща изключително кратки (нанопулсации) лазерни пулсации (от само два фотона) в инфрачервения спектър, което позволява прецизно фокусиране и изчистване на шумовете около целевите тъкани. Освен това, учените модифицират генома на мишките за да произвежда флоуресцентен протеин, който се среща при медузите и е безвреден за живите клетки.

 

Както се вижда във видео клипа в заглавието, новородените тромбоцити излъчват ярка зелена светлина докато циркулират из тъканите в тялото, позволявайки на екипа да наблюдава пътя им като никога до сега. Така те откриват големи популации на мегакариоцити (стволовите клетки) в белите дробове, които произвеждат кръвни телца, което първоначално няма никакъв смисъл.

Така откриват, че тези големи запаси от мегакариоцити в белите дробове, произвеждат повече от 10 милиона тромбоцити на всеки час, което означава, че повече от половината тромбоцити в целия обем на кръвта се произвежда в белите дробове. Нещо, което никой до сега не е и предполагал.

Интересно ще бъде да се изследва връзката на кислорода (или на самото дишане) с образуването на нови тромбоцити; дали правилното дишан подобрява качеството на кръвта по един по-различен начин.

http://svezhanauka.com

 

 

Mariana Petrova

Добави коментар

Натиснете тук, за да публикувате Вашия коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *