Здраве Полезно

Пробиотик и COVID-19

Пробиотик и COVID-19

Хранителна терапия с пробиотик Laktera, съдържащ щам на Lactobacillus bulgaricus DWT1 от воден произход при пациенти с COVID 19

Уникален български пробиотичен щам на Lactobacillus bulgaricus DWT1 от воден произход се използва при лечение на пациенти, болни от COVID-19. За първи път пробиотикът Laktera се прилага при пациент в Университетската болница в Плевен. Касае се за мъж на 56 години, който е лекуван около 30 дни с пневмония, получена в резултат на COVID-19. Приложено е стандартно лечение с четворна антибиотична комбинация, общоукрепващи средства и кортикостероиди. Пациентът е изписан с подобрение, но след няколко дни отново е приет в тежко общо състояние с обрив, който засяга абсолютно цялото тяло и лигавиците. При допир обривът кърви. Лигавицата на устата също е засегната до невъзможност за хранене. Случай на COVID 19 с такава клинична картина и такъв вид обрив се описва за първи път в България. Съществуват научни данни от италиански и английски лекари, които описват случаи на COVID 19 с подобен вид обрив. Най-вероятно този обрив се дължи на засягане на малките кръвоносни съдове на кожата и лигавиците. Пациентът започва отново лечение с тройна антибиотична комбинация, белтъчни разтвори и общоукрепващи средства, но без подобрение. На третия ден от лечението към общата лечебна схема е включен пробиотик Laktera, съдържащ Lactobacillus bulgaricus DWT1 от воден произход, в доза два пъти по 15 грама дневно. Още на втория ден след прием на пробиотика Laktera, обривът започва да изчезва и кожата започва да се възстановява. Пациентът започва да се храни, тъй като лигавицата на устата му започва да се възстановява. На десетият ден пациентът е изписан с здрави кожа и лигавици, без температура и отрицателен PCR тест за COVID-19.

В същата Университетска болница в Плеван са приети още 12 пациента с положителен PCR за COVID 19. При тях заболяването се проявява с дихателна недостатъчност, висока температура и рентгенографски данни за двустранна пневмония. От първия ден на приемането всички тези пациенти приемат освен стандартното лечение за COVID 19, и хранителна терапия с пробиотик Laktera в доза 2 пъти по 15 гр дневно. Прави впечатление, че за разлика от други пациенти с пневмония от COVID 19, тези които приемат Lactobacillus bulgaricus DWT1, от воден произход се подобряват много по-бързо. На третия-четвъртия ден от болничното лечение те са в добро общо състояние, нямат температура, без прояви на дихателна недостатъчност и силно редуцирана кашлица. На девети-десети ден от хоспитализацията на тези болни, PCR за COVID 19 е отрицателен и пневмонията е овладяна. Няма починали при пациентите с COVID 19, които приемат пробиотик Laktera. Клиничните наблюдения и прилагането на хранителна терапия с Laktera при болни с  COVID-19 продължават и в момента.

Прилагаме и хранителна терапия с пробиотик Laktera и при пациенти с по-леки форми на COVID-19, лекувани вкъщи. При тях прави впечатление, че се възстановяват много по-бързо в сравнение с други пациенти с COVID-19, също лекувани удома. При пациентите, приемали Laktera така характерните симптоми на  COVID-19 – лесна уморяемост, отпуснатост и липса на концентрация отзвучават за три-четири дни.  Нито един от наблюдаваните до този момент петима амбулаторно лекувани болни с COVID-19, приемали Lactobacillus bulgaricus DWT1, от воден произход, не е приет в болница с усложнения.

Механизмът на действието на Lactobacillus bulgaricus DWT1 върху COVID-19 е открит от prof. Palok Aich of National Institute of science Education and Research of Department of Atomic Energy, Government of India. Преди две години той доказва, че този щам от воден произход превръща М2 в М1 макрофаги. М1 макрофагите са собствени клетки на имунитета, които човек сам произвежда. М1 макрофагите силно повишават клетъчния имунитет и  убиват туморни и вирусни клетки.

Пробиотикът Laktera  се произвежда от българската компания Дафлорн ООД и има сертификат от Българската агенция по безопасност на храните за храни със специално предназначение.  Щамът Lactobacillus bulgaricus DWT1 е първият в света щам, изолиран от чиста изворна вода в България и пробиотикът е патентован с Патент в САЩ № 9,131,708 B2 и Патент в Евопейския съюз с № 3172973.

Още полезна информация ще намерите ТУК:
https://daflorn.bg/bg-news-details-7.html

 

Mariana Petrova

Добави коментар

Натиснете тук, за да публикувате Вашия коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *