Съновник

Пророчески сънища

В историята са описани интересни случаи на пророчески сънища, които с рационалния подход на съвременната наука не може да бъде дадено обяснение или поне то е частично и непълно.

Всеизвестен е факта например, че Менделеев е завършил своята таблица от химични елементи, благодарение на съновиденията си.

В историята са описани интересни случаи на пророчески сънища, които с рационалния подход на съвременната наука не може да бъде дадено обяснение или поне то е частично и непълно.

Всеизвестен е факта например, че Менделеев е завършил своята таблица от химични елементи, благодарение на съновиденията си.

Но не само на него те са били полезни! Лермонтов е обичал в свободното си време да се занимава с математически задачи. Веднъж не успял да реши една такава и трудно заспал. Но тогава му се явил млад, непознат мъж, който му показал как да стигне до отговора на сложното уравнение. Когато се събудил, Лермонтов написал подсказаното и след това нарисувал портрет на своя „нощен гост”. След смъртта на Лермонтов, картината попаднала в ръцете на специалисти. Учените разпознали на рисунката образа на Джон Непер, известен математик-считан за създател на логаритмите, живял в 17век, а Лермонтов в 19 век.

Пол Маккартни разказва следната история : „ Аз се събудих с красива мелодия в съзнанието си, която чух на сън. Ставайки, веднага отидох на пияното и я записах. Не можех да разбера от къде е „дошла в главата ми” и дали не съм я чувал някъде другаде. След като я изсвирвах на мои приятели и познати, всички те ми казваха, че това е класика в мой стил и без съмнение е мое творение. След доста време си позволих да запиша мелодията като моя.” /става въпрос за песента Yesterday/.

В младостта си Михаил Ломоносов видял гибелта на баща си, на един остров в Бяло море. Смъртта действително е настъпила в това време и място. Този случай се счита за ярък пример на телепатия.

Шестнадесетия президент на САЩ – Линкълн имал дневник, в който описал свой сън, направил му силно впечатление. Сънувал как слиза по стълбите на Белия Дом, а долу имало гроб покрит с националния флаг и заобиколен от тълпа хора. Обяснили му, че са дошли да почетат паметта на президента…десет дни по-късно, Линкълн бил застрелян в ложа на театър.

Всъщност има още много описани случаи на „пророчески сънища” и не само от известни личности. На практика всеки е имал такова видение, сбъднало се от части или в пълна степен.

Тълкованията на сънищата и отношението към тях се е променяло през годините. Древногръцкия философ Платон считал ,че сънищата са източник на творческо вдъхновение идващо от Боговете. Аристотел пък ги разглеждал като продължение на действията в съня.

В средновековието преобладавали религиозно-моралистическите тълкования в съответствие с библейски наставления.

През 19-20 век всичко се изменило и в основата залегнали изследванията на Фройд и Юнг, теорията за „ впечатления придобити в будно състояние, но натрупани, обработени и складирани в подсъзнанието ни по време на сън”. Фройд обаче е попадал на пациенти, които са имали „пророчески сънища”, описано е, че това го е смущавало и дори разколебавало…

Може би най-крайни във вярванията си ,че сънищата винаги имат смисъл, те са част от друга наша реалност, в която живеем, са древните мексикански шамани.

Не зависимо дали сме скептични или не, хубаво е, ако сме имали поне един сбъднал се сън, това да повиши вниманието ни към тяхното разгадаване, защото може и да са предупреждение, което да промени хода на Съдбата ни.

Такива разкази са известни от отказали се пътници да плават с печалния кораб Титаник…

Mariana Petrova

Добави коментар

Натиснете тук, за да публикувате Вашия коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *