Интересно Любопитно

Разберете кой е доминиращият инстинкт при вас…

Според енеаграмата на личностите, има три базови инстинкта, които хората имат и на които се осланят в живота си. Те ни карат да действаме по различен начин. Разбирането на това кой е доминиращият базов инстинкт при теб ти помага да се познаваш по-добре и да знаеш повече за реакциите си в определени ситуации. Това помага и за разбирането на действията на хората около теб.

338867Трите базови инстинкти, които управляват човешкото поведение са:

САМОСЪХРАНЕНИЕ

Самосъхранение е инстинктът за запазване на тялото, живота и функциите на тялото.

Амбиция: безопасна и сигурна среда у дома и на работното място.

Основни стремежи: физическа безопасност, комфорт, здраве, сигурност, заобикаляща среда

Стресиращи фактори: пари, храна и изхранване.

Механизми за справяне: прекомерно пазаруване, преяждане, твърде много спане, презадоволяване

СЕКСУАЛЕН ИНСТИНКТ

Сексуалният инстинкт е стремежът към разпростиране в заобикалящата среда и следващите генерации.

Амбиция: откриване на някого или нещо, което да те „допълва“.

Основни стремежи: интензивни преживявания, връзки с другите, хората, забавления с висок адреналин.

Стресиращи фактори: липса на ментална и емоционална стимулация, липса на персонални връзки.

Механизми за справяне: разсеяност и липса на фокус, сексуален промискуитет, избягване на другите, авантюризъм.

СОЦИАЛЕН ИНСТИНКТ

Социален инстинкт е стремежът да се разбираме с другите и да формираме социални взаимоотношения и връзки.

Амбиция: Взаимодействие с другите с цел изграждане на лична стойност и постижения. Възможно преследване на успех и слава.

Основни стремежи: усещането за лична стойност, постижения, осигуряване на позиция сред околните, статус, одобрение и възхищение от другите, познание за това, което се случва по света.

Стресиращи фактори: настройката спрямо останалите, приемане от околните, избягване на интимни ситуации.

Механизми за справяне: антисоциално поведение, слаборазвити социални умения, инат, чувство на възмущение, обида и яд, отбягване.

Един от тези три инстинкти обикновено доминира твоите реакции и съответно – твоето поведение. Това е нещото, на което отдаваш приоритет във всяка ситуация, но не е единственият ти инстинкт. Тези базови инстинкти са представени у всеки от нас, но два от тях са по-силни от третия. Това създава своеобразна структура с доминиращ инстинкт, вторичен и сляпо място.

Третият базов инстинкт, нашето сляпо място, е типично най-малко използваният инстинкт. Използваме го по-малко, вероятно защото чувстваме, че по-малко ни интересува или че можем и без него. Ние обаче сме наясно с това и по тази причина той може да ни обърква, когато е доминантен у другите.

Можем ли да неутрализираме базовите инстинкти?

Как са формирани нашите инстинкти играе огромна роля във взаимоотношенията и в живота ни като цяло. Не може да се каже, че някой е по-добър от друг, но разбирането за това как реагираме може да помогне за издигането на ново ниво в бъдеще.

Когато знаеш, че имаш склонност към дадена реакция, може да „се хванеш“ преди да предприемеш определено действие свързано с този инстинкт. Можеш също да поработиш върху сляпото място, да доразвиеш третия инстинкт, така че да станеш по – оформена и балансирана личност.

Това е лесно и малки, прости мерки могат да доведат до съществена разлика. Знае се, че чрез развиване на най-слабия инстинкт имаш възможност да промениш своите нагласи и да преодолееш някои тревоги и лоши настроения.

Развиване на най-малко използвания инстинкт:

Самосъхранение:

Прекарай известно време в изграждане на сигурно място у дома, увери се, че е топло и комфортно. Храни се правилно и прекарвай повече време в релаксиране и фокус върху себе си.

Сексуален инстинкт:

Срещай се с хора. Ако имаш романтична връзка, планирайте повече срещи. Ако ли пък не, прекарвай повече време със семейството и приятелите, за да можеш да се свържеш с тези, които са важни за теб.

Социален инстинкт:

Инвестирай известно време да се фокусираш върху собствените си постижения и научи повече за това, какво се случва по света, гледай новините. Прекарвай повече време с хората, които са важни за теб и се радвай на нещата, с които се гордееш.

Когато си наясно с базовите си инстинкти и реакциите си имаш по-добра позиция в пътешествието към себеоткриването. Това ще ти даде по-добър контрол в ситуации, които могат да възникнат в бъдеще. Създаването на по-добър баланс в живота може да ти осигури по-голяма хармония.

Източник: http://megavselena.bg

 

Mariana Petrova

Добави коментар

Натиснете тук, за да публикувате Вашия коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *