Интересно Любопитно

Тялото ни усеща какво предстои…?!

Да, подсъзнателно ние усещаме предстоящи събития. Преди още да осъзнаем събитието, тялото ни реагира с промени в нервната система, сърдечната честота, кръвоносните съдове и кожата.

Предсказване на бъдещето? Защо не?! Оказва се, макар и в повечето случай несъзнателно, че сме в състояние да предвиждаме напред в бъдещето. Тялото реагира на информация за предстоящи събития. Осъзнаваме или не, нервната и сърдечно-съдова система вече знаят какво предстои, и се подготвят за настъпващата ситуацията като за вече позната такава.

Мета-анализ на над 20 независими експеримента показва, че хората са способни на подсъзнателни предсказания. Анализът е извършен от доктор Джулия А. Мосбридж и през октомври 2012-а е публикуван в списание „Frontiers in Psychology“.

В много от експериментите на участниците са показвани случайно избрани снимки, предназначени да бъдат емоционално провокативни или неутрални. Преди още снимката да е показана на доброволеца, тялото му вече има съответната реакция, чрез пулса например. Най-силни са реакциите, когато снимката е показана, но подсъзнателна промяна се регистрира  преди снимката да е видяна.

Учените използват интересна аналогия, за да обяснят този феномен. Представете си пръчка потопена в течаща вода. Пръчката представлява по някакъв начин значимо бъдещо събитие. Течението на водата представлява осъзнатото време.

Очаква се повърхността на водата след пръчката по посока на течението да носи белезите на събитието – в миналото. Но малко преди самата пръчка, срещу течението също се разпростира информация за предстоящото събитие – нагъване преди събитието. По същия начин тялото забелязва предстоящи стимули.

Източник: http://fresh-science.com/

Mariana Petrova

Добави коментар

Натиснете тук, за да публикувате Вашия коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *