Икономика Специалистите Специалистите

10-те от многото лъжи за референдума

България има много проблеми, сложни, страшни и нерешими, задълбочаващи се и водещи към катастрофа. И народът единодушно реши, че цялостното решение и панацеята е референдумът. Хвана се за нея като удавник за сламка. Но тази сламка ще го удави. Това не е спасителнит пояс, даже никакъв пояс, а воденичен камък.

395407_2422543422928_1794447653_nЗащо ли?

1) Било демократично – не, не е. Едно общество е като пирамида на класите и прослойките, като на върха са най-богатите, а в основата са най-бедните, като всичките имат много пластове. Цялата принадена стойност се създава от дребните и средни фирми, които са 99% от всички и те са носителите на предприемачество, прогрес, развитие и демокрация. Само те се борят, за да създадат по-конкурентен, по-добър и по-успешен продукт, за наши и чужди пазари-естествен отбор и чиста конкуренция. Те създават работни места, защото фирмата това са самите те, тяхното и настояще  и бъдеще. Монополът, който е на върха печели винаги и то главно, не като създава, а преразпределя добавената стойност. В България монополистите ги назначаваха. Те не са случайни хора! Те са програмирани и планирани , още когато Вие си мислехте, че демокрацията е да свалиш само Тодор Живков.Това са кадри на БКП, ДС, МВР и няма изключения.

Уж са естествено създадени, ама не са. Монополът е туморно, раково образование, като печели от търгове, поръчки, от и за държавата,  от всичко, което е законно, защото те чрез своите политически формирования правят законите така, че да защитават само техните икономически интереси, като нарушават всички останали.

Това е законно, но е неморално и не развива, а спира държавата и нашето лично развитие.Нещо като пчелите и търтея. Пример: пътищата се печелят от едни фирми, прибират  големите пари, а дребните вършат цялата работа за „жълти“ стотинки. Така сме ограбени 2 пъти, като малко ни плащат, а скъпо, чрез бюджета, им плащаме всички. И където има държавни, общински  търгове е така. Ето възела на корупцията и загниването на системата, но гарнирано като „демократично“. Олигарсите искат да управляват вечно, за да печелят лесно, вечно, от глупостта на хората и разединението на обществото. Така те бетонират положението си с партиите, които или са или задкулисно управляват, които са ‘преразпределени” разбирай заграбени от всички други социални групи, т.е. 99.99% от населението.

На последните избори 6 от 7-те кандидата са такива, което е над 95% от гласувалите. „Роба“ гласува за “господаря” и експлоататора си, замаян от сладки приказки и обещания, за увеличени пенсии и коледни добавки, а всяка година те преразпределят милиарди. . Тези, които са генератора мотора на България са слабо, нищожно представени и без влияние. Богатите страни затова са развити, защото тази прогресивна класа е основата на политическата система, тя твори закони, които да развиват нея и всички други: бедни и богати , че и държавата с нейните бюрократи.

В света има 123 страни, които се наричат демократични, но само 85 са частично такива. Ние каква сме? Понеже тази система е нестабилна и вече изживя времето си, защото средната класа вижда кой я граби, но по-низшите класи не. За нея всички са еднакви, а не са.

За това олигарсите ни предложиха управление, чрез народа: Референдум. Звучи много хубаво, но не е. Между желанието и реалностите има огромна и качествена  разлика. „Пътят към ада е послан с добри намерения“, които „услужливо” те са ти предложили.

2) Кой гласува? Всички. Но те разбират ли за какво иде реч? 1 млн. Българи са пълно или функционално неграмотни- т.е. не могат да разберат прочетеното. И става все по-зле. Не гледате ли по телевизиите хора, които нищо не разбират, даже не знаят български, но им е казан само един номер и толкоз. Те ни управляват, но тяхна ли е волята? Не. На кой? На олигарсите. Още 1 млн. българи не са прочели дори 1 книга през живота си. Четящите са между 2-4 % т.е. По-малко от град като Пловдив или Варна. В някои райони на България и някои махали българския е неразбираем. В четири области, най-разпространените имена са мюсюлмански. Няма Иван и Драган има Ахмед и Асан. Те винаги гласуват, но не знаят за кой и за какво или за какви избори става въпрос. Те и за Тръмп ще си пуснат гласа! Каквото им кажат или както ги купят. Кой? Точно модела „Кой“. Те заинтересовани ли са за вашето или дори за своето бъдеще? Не. Важното е ден да мине друг да дойде и някой да дава по някой лев.  Колко са? Мнозинство. Демократично ли е незнаещите, да управляват знаещите? Но Вие се хванахте на въдицата за референдума и решихте да си кажете мнението, а то не е важно, защото сме малцинство. Те другите винаги ще победят. Олигархията това го знае и си е направила сметката. Тя пак печели, но като го изкарва като народна воля. Този и всеки подобен референдум защитава винаги олигархията.

3) Управлението на държавата, семейството и своя живот изисква да планираш бъдещето си. Нещо като игра на шах. Добър е този, който вижда играта няколко хода напред. Гросмайсторите до 7-8. Горе -долу колкото са гросмайсторите, толкова са и тези, които разбират от избирателни системи. Само те могат да предвидят следващите ходове, какво точно ще се случи. Но гласуват всичките 3.5 милиона, които не знаят и не подозират. А те са Първо взимане от олигархията на пълната власт, чрез промяна на избирателната система, а тя чрез референдума. Второ съставяне на пълно мнозинство. Трето: няколко “случайни” фалита на банки или на цялата система тип 1996-7 год. което да наложи падане на валутния борд, гарнирано със заробващи договори като Белене и т.н. Те винаги ПЕЧЕЛЯТ, ние винаги плащаме сметката. Този път ще го направят с наше и всенародно участие .

4) Как гласуват масата от народа? – Където ги подведе пропагандата. А тя е монопол пак на модела “Кой” Ще ти дадат тази информация, която те искат да знаеш, а истината няма и да се докоснеш до нея. Кой е луд да работи против себе си? И те не са луди! Ние сме, защото им даваме да ядат зелника. Дори и да си много интелигентен, но като нямаш цялата информация ти си убеден в правотата си, но грешен в решенията си. Ти си подведен. Кой дава информацията? И тя вярна ли е? Цялата ли е?  В България има ли монопол върху нея? Този „пастир“ управлява „стадото“ не с викове, а с вестници и телевизии, и  добри намерения за хората, но добри резултати за него. Овчарят винаги се опитва да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.“  Ние сме “овцете”, но след като ни нахранят ще дойде Великден и Гергьовден. Те вече ни го организират.  Винаги е било така и се опитвтат винаги да бъде. 45 години, а за някои все още социализмът е „велик“ строй, защото нямаш информация, изкривена или непълна е. Хората тогава живяха щастливо, защото не знаеха, че са си заработили по-щастлив живот. И в Северна Корея смятат, че всичко им е наред и  че световният капитализъм им завижда и иска да ги съсипе, превземе и завладее.

5) Тази мажоритарна система, която предлагат ще доведе до това, че първата партия, която и да е тя, ГЕРБ или БСП с 23-25% гласували за нея,  да има между 160 и 198 депутата при сегашни 84 за едните и 38 за другите. Те ще имат пълно мнозинство, като с него може и да променя конституцията така, както им е изгодно само на тях. И никой няма да им пречи. Ще влезнат само 3 партии, т.е Моделът „Кой“ , който е  най-тесният кръг на олигархията, тази, която най-ви дразни и срещу която най-много се борите. Та олигархията точно това се бори с години, никой да не им се пречка при “кражбите” Сега “народа” им помогна. Не им вадите очи, изписвате им вежди. После как ще ги свалиш от власт по парламентарен път? Никак. Само с кръв. Вие вярвате ли в революционния плам на българина? Ще вземете ли пушка? Ще излезете ли на улицата, законно да ви бие полицията? Колкото и зле да е положението, няма да го направите. При това имаме два примера: за Велико народно събрание и 2009 г. имаше 31 мажоритарни депутати избрани по този начин. Вие знаете ли за кой сте гласували ? Не. Името му не знаете, но ГЕРБ спечели-26, ДПС-5 . Коя е тази „неземна“ личност за която сте си дали гласа, за да ви „оправи“? Над 2/3 и от българите няма да бъдат представени, но всички ще бъдат ограбени. Те ще увеличат кражбите, защото знаят, че ще се задържат малко, но ще направят още няколко „кражби на века“,като „Белене“, „Южен поток“, КТБ, които ние и децата ни ще плащаме, както гърците техните олигарси ги ограбиха 15-20 години по-назад, но сега едните са неземно богати, другите няколко поколения ще плащат сметката. А им се подигравахме за глупостта…

6) Всички избори за кметове са мажоритарни. Но има ли мажоритарност в тях? Избирате ли личности? Не. Която партия ви посочат!  Фандъкова е добър кмет, но преди това беше просто учителка и ако се беше кандидатирала срещу който и да е кандидат на ГЕРБ, щеше да загуби с 99.99% разлика. Само 20-30 души щяха да гласуват за нея. И даже нямаше да я знаете изобщо. Колко мандата Ценко Чоков е кмет? България е пълна с по-малки и големи „чоковчета“ , които с ваша помощ ще станат депутати, защото държат роби в 21-и век. Законно и конституционно ще печелят ного  повече, чрез експлоатация. 6) Която и да е партия, която има дългосрочна стратегия , а не е еднодневка, се съобразява с настроението на хората. И колкото и да не им се иска, правят „отстъпки“ от своите печалби за да се развива средната класа, която „доят“ и хранят бедните колкото да не умрат. При новата система им се развързват ръцете, защото те вече не носят отговорност за действията си, а  народа“ Кой е народа? Как да му търсиш отговорност? В „името на народа“ са извършени най-много зверства и убийства десетки и стотици хиляди. 45 години ни управляваха в “името на народа” И Ким Чен Ир управлява от негово име.

7) Щяло да се търси отговорност от депутатите. Как? Ще ги биете ли? Че те и тези имат райони и приемни. Идете и им търсете отговорност . При мажоритарна система той ще си „измие ръцете“, че е само 1 от 240 и Нищо не може да направи. Другите ще са му виновни. Какви проблеми очаквате да ви реши? да увеличи заплата, пенсия ?

8) В САЩ имало над 150 референдума , а Швейцария постоянно. Но не казват, че те са: повечето регионални, за това дали да има мостове, площади, улици, път,  и т.н, а не за промяната на избирателната система и най-важните въпроси на държавата. В истински демократични държави, тези въпроси не се решават от референдуми. Всяка страна и всяко семейство са различни и няма никаква база за сравнение. Което е добро за едното семейство за другото е лошо. Така е и с държавите. Също като лекарствата, едното  за един е лек, а друг убива.  Ние се различаваме коренно със Сърби, гърци турци македонци, дето тертипите, начина на живот, храната, ни  са еднакви, но дори „мусаката’ и кебчетата са ни по-различни, а с развитите демокрации нямаме нищо общо.. може, ама частично и след 200 години, а не след 27„ Видяла жабата, че подковават вола…..“

9) От проведените референдуми 36 %до 54 % са грешни, т.е не става по-бобре , а по-зле. Затова после правят друг, за да отхвърлят стария. Самите швейцарски учени казват, че това не е правилния начин за управление, Но кой да ги слуша! Затова. Проба -грешка. Но ние направиме ли тази грешка, няма да има връщане назад.Няма да има втори референдум за поправка.  В деня след „Брекзита“ след като разбра народа , че е подведен от неверна и непълна информация, че българите и румънци сме”огромана”  заплаха за тях и , че те издържав ЕС, се стартира подписка за нов референдум.  При нужни 200 000 за а 2 дни се събра над 4 милиона подписа, но политиците казаха, че няма да направят втори. Защо? Нали това пак е гласът на народа?

10) Референдумите са любимо средство на диктатори, за укрепването на безгранична власт. Всички избори се манипулират. Но от кой и за какви цели. Как Пилат Понтийски си „измива ръцете“? Нали сте християни? Той не иска да осъди Христос и дава решението на народа. Пилат казва: “Римският съд не дава смъртно наказание за такива дела”. “Разпни Го!”- реши народът. “Смърт за Назарянина”!  И той ги послушва. Ами, ако не бяха разпънали Христос на кръст? Светът нямаше ли да е друг? Много по-добър? Народът никога не решава, а олигархията. Сега е времето в което олигархията, решава проблемите си чрез най-бедните и неосъзнатите, но не за да им подобри тяхното положение, а своето. Ако съсипе държавата, на тях не им пука. Милиардерите са добре приети навсякъде. Както руснаци и китайци “ограбват” народите си и живеят в Лондон , Маями, Монако. Светът е техен, а ние трябва да им плащаме печалбите. Ние живеем в България, а те искат да ни я съсипят. Защо им помагате?   Но нито аз нито вие сте Христос, за да станем жертва. Затова умните и можещите ще пълнят Терминал 2, други ще умират отчаяни, а трети ще боледуват нещастни и озлобени. Не е луд този който яде баницата. А ние им я сервирахме.

Автор: Светозар Гледачев

Светозар Гледачев е един от най-добрите и популярни икономисти в България. Завършил е Математическата гимназия в Пловдив, после ВИИ „Карл Маркс“ – София, сега УНСС, става асистент и докторант на БАН, специализира и квалифицира от University of Delaware и Bank of America. Той е университетски преподавател, частник, консултант и финансист, бил е директор на банка, два холдинга и на няколко предприятия. Има собствено финансово предаване по Пловдивска обществена телевизия.

Автор на книгите:

dobyr_den_hrm6954_1

 

Mariana Petrova

Добави коментар

Натиснете тук, за да публикувате Вашия коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *