Икономика Специалистите Специалистите

Светлозар Гледачев: “Как всички ще останем изненадани от изборите, а най-много ГЕРБ и БСП”

Представете си, че пиете коктейл, хубав, на хубаво място с хубави хора. Знаете ли какво пиете? Какви са съставките? Трябва да има: водка или джин, портокалов сок, мента и още много и неизвестни неща. Барманът, който го забърква, знае, какво и колко е сложил, как ви е ‘метнал”. Обикновено от скъпите съставки пести, от евтините слага в изобилие, за да е сладко и вкусно, но да не  напива много, а да искаш още и още от него. Така изглежда България преди изборите. Забъркан коктейл от 27 съставки( толкова са партиите) в различни пропорции. Кой го забърква? Олигарсите чрез партиите. Тях кой ги избира? Народът.

1473488631Той им сърба и “попарата’ и коктейла. Кой обърква народа? Медиите. Те чия собственост са? На олигарсите. Кой се опитва да измери съставките-социолозите. Те обективни ли са? Не.

Който плаща, той поръчва музиката. Знаем ли какво ще стане на изборите? Не. Това са най-непредвидимите и “кървави” избори. И ще става по-объркано.

Затова всички ще останат изненадани. Кои?

1)ГЕРБ-защото са много сигурни, че ще спечелят, смятат, че са си оплели кошницата и ще съставят сигурно правителство с Марешки, който уж недолюбват и патриотите, които ще имат най-голям ръст. Вариант Б е с БСП, където сивият кардинал на Нинова е Гергов, а той е пръв приятел на Борисов. Другарството им бе скрепено с даването на Пловдивския панаир, чрез сложна сделка с община Варна. Връзката бивши и настоящи олигарси е бетонирана. „Гарван, гарвану око не вади”. Защо ГЕРБ ще бъдат изненадани? Те разчита на това, че са направили много. Да така е, но направили ли са всичко възможно? Въпроса е дали ръст от 3,5% е максимален, а ако оправят бюрокрацията и загубите(кражбите) по трасето той няма ли да е 7% и повече. Ако го бяха направили за 5-6 години щяхме да настигнем средноевропейското равнище, а това значи поне двойно увеличение на доходите за всички! От най-бедния до богатия, но и пенсионера, ученика, лекаря, работника. Щеше на намалее изтичането на работна ръка и нямаше да има демографски проблем. Много бързо и много видно България щеше да е около Чехия, Полша, Унгария. Народът щеше да ги боготвори. Не да ги обича. И да ги избира, избира….като в нормалните страни по 20-30 години. Кратките правителства са най-добрата оценка за управлението. Слабо.  Такъв и дори по-висок ръст е напълно реален, само държавата да не пречи, не да помага.  Защо обаче не го направиха? Поради особеностите на българския манталитет и българската политическа действителност. ГЕРБ  правят повече от БСП, когато е на власт, защото последната най-безогледно съсипва държавните финанси и пропорции за години след това. После всички им сърбаме попарата, а пенсионерите крещят за пенсии, като мислят, че БСП им ги подарява, а ГЕРБ им ги взима. А то е обратното. Но ГЕРБ ще останат изненадани, защото Борисов каза: „Ако сме втори, да си правят правителството(БСП и ДПС)“, т.е пак заплаши, както на президентските избори народа, да му  мислим, ако не е той, нека кучатата ни яли. Да, ама, българинът е злобен и отмъстителен и сеирджия. Изборите не са рационални, защото ако се мислеше с главата, нещата щяха да са ясни и други.

Светът се движи само от икономически интереси, но се управлява, чрез емоционални модели и представи. В България политиката е бизнес, а не бизнесът да прави политика!

2) БСП ще се изненадат много, ако очакват, че ще повторят резултата на Радев. Той не е техен. Масово българинът не ги обича, а и те не са за обичане. Реалното ни ниско икономическо състояние е тяхно пряко наследство от социализма, от „червените“ бабички, мобифони  и монополи, до мутацията на сегашното БСП, където просто управляват техните внуци роднини, приятели и клиенти, но не разрушили икономическата нишка: БКП-преход-БСП-Русия. Винаги става въпрос за пари. Гигантските интересите на старите монополи са в БСП, на новите в ГЕРБ.

3) Ще остане крайно изненадан и Ердоган. Какво пък има той с България ? Големи интереси, мераци  и ДОСТ. Българските турци в Турция ще гласуват със заплахи и под строй за тях, а в България с подобен жесток терор за ДПС. Изобщо този електорат е във феодализма в Турция и робството в България. И няма кой да го спаси. Чрез ДОСТ Ердоган искаше да влияе на българската политическа действителност, но няма да му се получи. Ще получи по-малко гласове, от някоя средно неизвестна българска пария.

4) Най-умелият, зрелият политически играч е Доган. Преминал е през всякакви кризисни ситуации и винаги е печелил. Той няма да се изправи срещу Ердоган директно, той ще пусне фитила на Патриотите. Когато започнат да идват автобусите от Турция, очаквайте скандали и тяхното спиране, лягане пред тях и т.н сеир и ПР акции. Като в Холандия. Резултатът: ДОСТ по-малко гласове, Патриотите повече, а ДПС същите, но с по-голяма тежест  балансьор и единствен в България.

5) Русия ще остане изненадана, защото българските партии, които и харчат парите и ги убеждават в безграничната братска любов, която не съществува. Те ги лъжат, че имат влияние в България, а на изборите ще разберат, че са „надута гайда“. И тогава Русия или ще ни изнудва икономически, или ще работи с ГЕРБ.

6) Изненадана ще остане олигархията, защото смята, че си е оплела кошницата, пак с манипулации, купуване, фалшифициране и измами и дезинформация на избори ще управлява независимо коя партия е на власт. Те няма да разберат, че идва “пролет”- българската пролет и първите кокичета вече поникнаха. Те няма да разтопят снега, но са предвестник на промяната. Тя идва. По-бавно или по-бързо зависи от нас. Това състояние на управлението приключва.

7) Най-изненадани ще си останем ние, защото чакаме чрез тези избори да ни оправят политиците. Не няма. Решението е в нас. Ние трябва сами да си помогнем, да печелим повече, да правим бизнес повече, да работим повече и така да станем независими от управляващите. Да станем свободни. Средната и малка фирма е клетката на демокрацията и свободата. За да се бориш с монопола, трябва нещо да защитаваш. за една заплата и пенасия -няма да рискуваш.. Затова са развити тези държави, където е мощен средния бизнес. А в България нарочно се държат ниски заплати и пенсии, да не са толкова малко, че да умреш, но да не са и много, че да станеш независим. Политиците трябва да се съобразяват с нас, а не ние с тях. Ако един мъж отиде на проститутка, той за  своя или  нейния кеф се грижи? Нейните или своите проблеми решава? Кой в тази метафора е народа и кой политика? Мислете като гласувате, но им търсете сметка и след това. И след изборите има живот.

Автор Светлозар Гледачев

Светозар Гледачев е един от най-добрите и популярни икономисти в България. Завършил е Математическата гимназия в Пловдив, после ВИИ „Карл Маркс“ – София, сега УНСС, става асистент и докторант на БАН, специализира и квалифицира от University of Delaware и Bank of America. Той е университетски преподавател, частник, консултант и финансист, бил е директор на банка, два холдинга и на няколко предприятия. Има собствено финансово предаване по Пловдивска обществена телевизия. Издава книги с най-четените и харесвани коментари:

6954_1dobyr_den_hrm

Светозар Гледачев

Светозар Гледачев е един от най-добрите и популярни икономисти в България. Завършил е Математическата гимназия в Пловдив, после ВИИ „Карл Маркс" – София, сега УНСС, става асистент и докторант на БАН, специализира и квалифицира от University of Delaware и Bank of America. Той е университетски преподавател, частник, консултант и финансист, бил е директор на банка, два холдинга и на няколко предприятия. Има собствено финансово предаване по Пловдивска обществена телевизия.

1 Коментар

Натиснете тук, за да публикувате Вашия коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • Г-н Гледачев винаги е точен в анализите си.И книгите му са интересни.Заслужават си четенето.Адмирации!