Интересно Любопитно

Нивото на самосъзнание определя до каква степен сме марионетки на Съдбата…

На първо (низше) ниво, човек възприема себе си и своята психика като едно цяло, не дели живота си на отделни постъпки и не разчленява отделните си волеви актове. Думата „искам” има водещо значение и оправдава всичко. На това ниво човек се явява марионетка на кармата и собственото си подсъзнание, постъпките му не са осъзнати, а се диктуват от егрегора на подсъзнанието.

205171 На второ ниво, човек вече може да различава потребностите и намеренията, тоест- „искам” и „трябва” и ако не отделя точно, то поне акцентира в общия жизнен поток на своите волеви действия и инициативи. Това му позволява осъзнато да стигне до проблема и да го разреши, тъй като волята му сега е частично управлявана от него и той може (в известна степен) съзнателно да ограничава потребностите си. Обаче и на това ниво човек си остава марионетка на кармата, защото волята му се владее от егрегор.

 На третото ниво, човек осъзнава в себе си висшето и низшето начало, интерпретирайки ги или психологически (т.е. признавайки и усещайки в себе си наличието на подсъзнателни програми от различно ниво), или религиозно (т.е. усещайки възможност да върви повече или по-малко по духовен път) и получава възможност (макар и частично) за осъзнат избор на егрегор, на който да служи.

На четвърто ниво,  човек частично вижда кармичните последици от своите действия и започва да разбира структурата на кармата, кармичните програми и егрегори, както и своето подсъзнание. Тук рязко се повишава неговата реализационна власт и съответно се повишават изискванията за точност и деликатност на въздействията върху света; в един момент характерът се управлява от волевите и осъзнати действия, които повече стават акт на чисто внимание, а изборът се свежда до избор на насочване на вниманието.

Използвани са материали от pims.ucoz.net

Mariana Petrova

Добави коментар

Натиснете тук, за да публикувате Вашия коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *