Здраве Полезно

Павликенчанин създаде препарат с микроорганизми от кисело мляко, който помага при лечението на COVID-19

Проф. Никола Александров е разработвал продукти за военни мисии в Афганистан и Камбоджа и космическата програма „Интеркосмос“

ДОКТОР НА МЕДИЦИНСКИТЕ НАУКИ СЪЗДАДЕ ТЕРАПИЯ С МИКРООРГАНИЗМИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА КОРОНАВИРУС. Павликенчанинът проф. Никола Александров използвал препарат на базата на пробиотиците, които има в нашето кисело мляко, като съпътващо средство в лечението на COVID-19. Във вторник ученият бе удостоен със званието „Почетен гражданин на град Павликени“, а разработката му бе сред мотивите за това. Към момента с препарата са тествани над 20 лежащо болни с коронавирус и резултатите са отлични, единодушни са лекарите.

„Пациентите с коронавирус приемаха пробиотик, разработен на базата на козето мляко, избрахме него, защото по състав е най-близко до майчиното. При Ковид-19 най-често се развива стрептококова или стафилококова пневмония. Оказва се, че българската пръчицовидна бактерия унищожава тези организми и подсилва имунитета. В резултат на това болните се възстановяват по-бързо“, обясни павликенчанинът.

Проф. Никола Александров получава образованието си във Висшия медицински институт в София. След като завършва, започва работа като лекар във военните поделения в Симитли и Разлог. Няколко години по-късно продължава кариерата си в „Пирогов“ като асистент по токситология. През годините преминава през позициите главен асистент, доцент и началник на клиниката. Преди повече от три деситилетия се прочул със създаването на космически храни, с които се запасяват съветските космонавти. През 1984 г. по задание на българското правителство разработва храни за международната космическа програма „Интеркосмос“.

ПРОБИОТИЦИ НА ПРОФ. АЛЕКСАНДРОВ СА ИЗПОЛЗВАНИ ОТ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ПО ВРЕМЕ НА МИСИИ В КАМБОДЖА, КОСОВО, ИРАК И АФГАНИСТАН И ОТ БЪЛГАРСКИТЕ НАУЧНИ ЕКСПЕДИЦИИ В АНТАРКТИДА И ХИМАЛАИТЕ.

По думите на професора пробиотиците са и отлично профилактично средство не само срещу коронавирус, а и предпазват от онкологични заболявания.

„Пробиотиците са живи организми, които, приети в човешкия организъм, променят цялата му дейност. Има три вида организми в нашето тяло: лоши, които причиняват всички болести, например туберкулозата, холестерола и раковите заболявания. Неутрални, за повече от които не знаем какво действие имат, и добри – пробиотиците. В момента тези „добри“ бацили се откриват в изворните води, затова от хилядолетия се носят легенди за нашите извори. Именно тези микроорганизми лекуват. Ако се добави такава вода към млякото, то се заквасва“, обясни още проф. Александров.

Дияна ГАНЕВА

За още информация и контакти: https://daflorn.bg/

Mariana Petrova

Добави коментар

Натиснете тук, за да публикувате Вашия коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *