Интересно Любопитно

Топ 10 кариери, избирани от психопати. Твоята професия в списъка ли е?

Ако идеята ти за психопат е ментално увреден убиец, който се скита по улиците нощем в търсене на следващата си жертва, може да се изненадаш. Психопатите са част от нашето общество. Те работят, имат връзки, семейства. Съседът ти може да е такъв, шефът ти или дори човекът до теб.

3211228002_595_Какво е психопат?

Според класификацията психопатите нямат емоции или съвест и изпитват липса на съпричастност. Смятани са за студеносърдечни, манипулативни и често действат аморално с цел лична изгода. Казват, че психопатите имат „убийствени инстинкти“, независимо дали са убийци в действителност или не.

И така, как тези характеристики се пренасят в кариерата?

Е, изненадващо, някои професии всъщност изискват определени склонности на психопат. Тези убийствени инстинкти могат да бъдат екстремно полезни в някои професионални роли. Ако приемем, че психопатът търси рисковете, действа импулсивно и безстрашно ще забележим, че тези качества са много желани в определени професионални поприща.

Кевин Дътон, психолог в Университет Оксфорд и автор на научни трудове, е прекарал години в изследователска дейност на психопатичния мозък и е събрал списък с професии, в които е най-вероятно да срещнете психопата.

Ето кои са 10-те професии.

  1. Главен изпълнителен директор (CEO)

Каква по-добра кариера от шеф на компания, където отговаряш най-вече пред себе си? Имаш абсолютен контрол и власт над служителите и можеш да уволняваш безпощадно, да се отнасяш пренебрежително с работниците и да не се налага да се обясняваш пред никого за действията си. Не е изненада, че изпълнителният директор е в началото на този списък.

  1. Адвокат

Не случайно всички вицове за адвокати ги описват като лъжци, мошеници или акули. Принципно адвокатът ще направи всичко, за да отърве клиента си от отговорност като няма да се поколебае да използва и чара си за целта.

  1. Медия (телевизия/радио)

Трябва да се мислиш за много важен, за да работиш в телевизия или радио и кой друг, ако не психопат би държал дълбоко в себе си такива нарцистични тенденции? Е, може би не чак всички в телевизията са психопати, но ако някой се държи като задник, само гледай…

  1. Търговец

Хората от търговския отдел трябва да ти пробутат нещо, без да им пука дали ти трябва или не. Тези, които ги е грижа дали си хвърляш парите на вятъра, никога няма да си изпълнят „таргета“. Обаче онези, които не ги е, и които имат психопатски тенденции, ще направят всичко, за да са добри в играта…

  1. Хирург

Не е изненада, че хирурзите попадат в този списък, защото хирургът знае, че прави разликата между живота и смъртта за хората, които обичате. На практика това си е божествена сила и хирургът добре разбира това… В действителност повечето хирурзи казват, че проявата на емоции пречи на добрата им работа и затова действат хладнокръвно и беземоционално като машини. Провята на емоции ги бави, казват.

  1. Журналист

Непрекъснато да даваш на хората личното си мнение и да очакваш да те слушат и да го приемат за неоспорим факт те характеризира като абсолютен нарцис. Освен това трябва да си чаровен и интелигентен. И трите фактора са тясно асоциирани с психопатията. Само факта да си види името във вестника може да взриви егото на човек без психопатски наклонности, представете си какъв е ефекта върху някой със.

  1. Полицай

Позицията на властта, в която ти си закона, е като нектара за пчелата, когато говорим за психопати. Имат си длъжност, зад която да се крият и могат да правят каквото си искат.

  1. Духовник

Друга област, в която тежестта на институцията дава прикритие на психопата. Психопатите са привлечени от учреждения, в които мащабът на организацията „ги покрива“. Така могат да правят каквото си поискат, без да „личи от самолет“.

  1. Главен готвач (Chef)

Необходим е много твърд характер за работа в среда на перманентен натиск, каквато има в професионалната кухня. Психопатът може да вирее тук, защото се справя със задачите, без да го е грижа за колегите. Просто иска работата да е свършена по най-добрия начин, спрямо взискателните спецификации.

  1. Държавен служител

Ако не можете да си представите как чиновник изпада в психопатична ярост, се запознайте с историята на британския сериен убиец Денис Нилсон, който е убил най-малко 12 души. Такъв вид кариера позволява на психопата да не бие на очи като психопат.

Източник: http://megavselena.bg/

 

Mariana Petrova

Добави коментар

Натиснете тук, за да публикувате Вашия коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *