Здраве Полезно

Имаме най-мощният имуностимулиращ препарат в света

Интервю с Проф. д-р Никола Александров за в. Доктор, брой 43 (964) от 26.10.2020.

Имаме най-мощният имуностимулиращ препарат в света- Провеждаме клинично изпитване на български пробиотик при 80 пациенти с COVID-19 в Плевен с Лактобацилус булгарикус.

Проф. Никола Александров д.м.н. завършва Висшия медицински институт в София през 1969. Работи като лекар във военно поделение в Симитли и в Разлог, ординатор – във вътрешното отделение на Военна болница в Плевен. През 1976 г. постъпва в клиника „Пирогов“, като асистент по токсикология. Там до 1991 г. преминава през позициите старши асистент, доцент и началник на клиниката. През 1989г. става републикански специалист по клинична токсикология. От 1992 до 1994г. е ректор на Военномедицинска академия. През 1993 г. е удостоен със званието генерал-майор от медицинската служба. През 1994 г. става началник на Клиниката по токсикология към Военномедицинска академия-София. Проф. Александров е един от създателите на Клиниката по токсикология във Варна.

Членува в Европейската асоциация по токсикология, удостоен е с почетен медал от Военномедицинската академия на Чехия. Бил е заместник-председател на Републиканското дружество по токсикология.

Проф. Александров е създател на съвременните български пробиотици на основата на уникалния за България лактобацилус булгарикус. През 2008 г. авторитетният вестник “Файненшъл Таймс” публикува специална статия за работата на проф. Александров. В момента българският учен продължава да работи върху създаването на нови продукти.

– Проф. Александров, участвате със свое но-хау в комплексното лечение на пациенти с COVID-19 в Университетскатa многопрофилна болница за активно лечение, Плевен. Какъв е вашият принос в терапията?

– Това, което прилагаме при пациентите с коронавирус, е имуностимулиращ препарат, на базата на лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус. Всъщност, този препарат не съдържа само двата микроорганизма, а е биотехнологичен продукт, който въздейства като имуно- и биостимулатор върху имунната система на човека. Знаем, че основата на нашата защита от всякакви околни микроорганизми е имунната ни система. Ако тя е слаба, нищо не може да ни помогне. Общо, в световен план има отслабване на имунитета при хората, основно, вследствие на замърсяванията от химически продукти в околната среда. И затова имунната система на всички нас е силно занижена.

– На колко пациенти досега с коронавирус сте приложили терапия с имуностимулатора?

– Общо, досега в Плевен сме приложили този продукт, като част от комплексното лечение, при около 80 човека. От тях 60 са болни, с доказан вирус на COVID-19. Изследването продължава и сега в Инфекциозната клиника на Университетската болница в Плевен. Прилагаме препарата и профилактично при около 20 човека – лекари, медицински сестри и санитари от двете клиники, които се занимават с лечението на тези болни.

– Какъв ефект отчитате от лечението досега?

– От тези около 60 човека, включително и тежки случаи, нямаме нито един, който да се е влошил, да се е наложило интубация и да е минал на апаратна вентилация. Нямаме и починали пациенти.

Обикновено, на петия-шестия ден те се чувстват вече по-добре. Разбира се, при по-голямата част от тях продължаваме лечението, но вече амбулаторно. Тоест, откакто сме започнали през средата на месец май да даваме този продукт на пациенти с коронавирус, постигаме два вида ефект: тези, които са болни, се подобряват и се изписват здрави или продължават амбулаторно лечение с препарата, съобразно клиничната пътека – до установяване на отрицателен PCR тест. И второ – постигаме профилактичен ефект при медицинския персонал.

Знаете, че големият проблем в света е намаляването на броя на медицинските специалисти, които обслужват тези болни. Тук получаваме именно този ефект. Разбира се, това е като част от комплексната терапия. Пациентите си получават другото лечение, което се прилага – антибиотици и останалите средства, към които се добавя и този имуностимулиращ препарат.

За първи път приложихме пробиотика на пациент – мъж, на 56 години, който е лекуван около 30 дни с пневмония, получена в резултат на COVID-19. Приложено е стандартно лечение с четворна антибиотична комбинация, общоукрепващи средства и кортикостероиди. Пациентът е бил изписан с подобрение, но след няколко дни отново е приет в тежко общо състояние с обрив, който засяга абсолютно цялото тяло и лигавиците и при допир – кърви. Лигавицата на устата също е засегната до невъзможност за хранене поради некроза. Случай на COVID-19 с такава клинична картина и такъв вид обрив се описва за първи път в България. Съществуват научни данни от италиански и английски лекари, които описват случаи на COVID 19 с подобен вид обрив.

Най-вероятно този обрив се дължи на засягане на малките кръвоносни съдове на кожата и лигавиците. Пациентът започва отново лечение с тройна антибиотична комбинация, белтъчни разтвори и общоукрепващи средства, но без подобрение. На третия ден от лечението към общата лечебна схема включихме и пробиотик, съдържащ лактобацилус булгарикус DWT1 от воден произход. Още на втория ден след приемът му, обривът започна да изчезва и кожата – да се възстановява. На десетият ден пациентът беше изписан с здрави кожа и лигавици, без температура и отрицателен PCR тест за COVID-19.

– Преди колко време сте започнали да разработвате имуностимулатора на базата на лактобацилус булгарикус?

– Този имуностимулиращ препарат го произвеждаме в различни варианти много отдавна – от над 30 г. Познаваме ефектите му, тъй като сме го изследвали съвместно с учени от индийската НАСА. Това е структура в Индия, която се занимава с ядрени и космически разработки. Изследвахме с проф. Палок Айк препарата и установихме, че действа върху вродения имунитет, като го подобрява. Специално тествахме препарата и за антираков ефект.

Сега, при тези пациенти в Плевен, установихме, че действа сериозно и върху втория, придобития имунитет. По-специално върху лимфоцитната система – т.нар. клетъчен имунитет.

Тоест, постигаме тотално въздействие върху имунната система на човешкия организъм. В следващите месеци и през другата година ще проверим дали има ефект и върху Т-паметните клетки.

Тоест, дали запазва действието си във времето и може да се използва и като ваксина. Но, мога да кажа, че към момента ние имаме най-мощният имуностимулиращ препарат в света и с негова помощ се получават тези благоприятни ефекти.

– По какъв по-точно механизъм пробиотикът действа на коронавирусната инфекция?

– Той действа на вродения имунитет, на макрофагите, като превръща М2 макрофагите в М1 – тези, които убиват вирусите, раковите клетки и всички чужди агенти в човешкия организъм. Първо се задейства вроденият имунитет, след това и придобитият или клетъчен имунитет. Там той въздейства върху лимфоцитните клетки и върху т.нар. НК-клетки убийци. По този начин стимулира тотално имунната система и човешкият организъм сам се справя не само с COVID-19 инфекцията, но и с раковите клетки, с хепатитните и останалите вируси – на грипа и т.н.

– По какво се различава вашия от останалите пробиотици?

– Разликата е, че в този пробиотик лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус сме изолирали от изворни води в Стара планина, в които те живеят в естествена среда. И, най-важното, те са напълно безвредни, тъй като лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус са т.нар. „дядовски” пробиотици. Тоест, доказано е през хилядолетията, че имат този ефект.

В момента продължаваме разработването на имуностимулатори и на природни продукти, това което преди нас са правили световноизвестни учени.

Например, руският биолог, носител на Нобелова награда и директор на френския институт “Луи Пастьор” проф. Иля Мечников излиза с теорията си „За дълголетието и подмладяването на човека”. Според нея в дебелото черво се развиват гнилостни процеси, при които се образуват токсини. Така организмът бавно се самоотравя. Това, обаче, може да бъде спряно със заселване на лактобацили.

Руският учен дава пример със здравите български селяни, които всеки ден ядат кисело мляко и сирене. По това време (началото на 20 век) в България има най-много столетници на глава от населението (4 на всеки 1000 души, за сравнение – в момента Япония е на първо място с 1,5% столетници). След като Мечников представя теорията си, през 1905 г. българинът Стамен Григоров, който работел в Швейцария, открива в нашето кисело мляко, с прочулия се по-късно в цял свят лактобацилус булгарикус.

Това, което е важно да се отбележи, че щамовете на лактобацилус, които са от природен произход, имат десет пъти по-силен ефект в сравнение с другите пробиотични бактерии. В по-голямата част от тях има само клетки лактобацилус, докато нашият пробиотик представлява цялостен продукт, който съдържа липополизахариди, тоест, млечните мазнини са разградени до мастни киселини, а млечните протеини са разградени до аминокиселини. Това, всъщност, е цял комплекс от пробиотик и всички видове хранителни вещества.

– Как стигнахте до откритието, че в български извори се съдържа лактобацилус булгарикус? Смятате ли, че така са започнали нашите прадеди да си правят кисело мляко?

– Смятам, че така са започнали да си правят киселото мляко преди няколко хиляди години. Първите писмени сведения за нашите млечно-кисели продукти са отпреди 2500 г от Херодот. Още древногръцките историци казват, че траките са приготвяли продукт, който са пиели преди бойни действия и са се чувствали много силни и здрави. Знаете, че богомилите, а и древните, т.нар. съвършени траки, са се хранили с „бездиханна” храна, т.е., с нещо, което не е живо – вино, ферментирало мляко и млечни продукти, орехи и мед.

И аз, на базата на това, което са ми разказвали моите родители и деди, успях да открия начин да извлечем от природните извори тези продукти. Знаете за легендите за „живата” вода и какво казват за нея: измил се с водата и прогледнал, жена пиела и забременяла… Установихме, че лактобацилус булгарикус от див произход има изключително мощен ефект, както върху вируси, така и върху бактерии – стрептококи, стафилококи и т.н. И това дава възможност да се обяснят и ефектите на тази вода върху човешкия организъм.

Интересното е, че лактобацилус булгарикус в изворна вода открихме в Стара планина – само на две-три места и в Родопите – на едно място. Опитвах се да извлека подобни лактобацили от други страни в Средна и в Западна Европа, но никъде не успях да го направя. Знае се, че лактобацилус булгарикус живее само на територията на стара България. Ние го изолирахме от тези изворни води и го патентовахме в САЩ и България. Лактобацилите, както и всички останали микроорганизми се различават помежду си. Както хората не сме еднакви, така и те се делят на щамове, като всеки от тях си има определена характеристика. Откакто създадох този продукт преди 30 години, го изпитахме при над 6000 болни, за да видим каква е причината за ефектите му. Открихме, че единият щам има един ефект, втория – друг и т.н.

– Къде, освен в изворни води, сте открили лактобацилис в естествен вид?

– В естествен вид – само в изворна вода. Но, японски учени доказаха, че го има и в някои растения. Аз съм открил, че го има в пчелния мед. Най-вероятно, пчелите го вземат от растенията или от водата. Интересното е, че тези извори, в които открихме лактобацилус, се намират до стари тракийски селища или до съвременни манастири. Хората там ги знаят, че имат лечебен ефект. Но, аз успях да докажа каква е причината за този лечебен ефект – съдържат живи бактерии на лактобацилус булгарикус и на всички останали – лактобацилус лактис, лактобацилус елметикус, на стрептококус термофилус. Тоест, всички полезни пробиотични бактерии.

– Известен сте и като създател на космическата храна, на основата на пробиотици…

– Създадохме първата космическа храна на базата на пробиотици по поръчение на правителството за космонавтите от Международната космическа програма „Интеркосмос”. А вторият български космонавт – Александър Александров, изпита тези храни. Но, оттогава досега сме ги усъвършенствали поне пет-шест пъти и сега имат този завършен вид.

– Защо е била толкова строго секретна тази разработка години наред?

– Бяха строго секретни, защото се използваха с военни цели – да се стимулира имунната система, например при въздействие на бойни отровни вещества, които увреждат имунната система. И тогава, на базата на това им действие, аз се досетих, че най-доброто нещо, което стимулира имунната система, това е нашето кисело мляко. Преди 30-40 г даваха на хората да пият кисело мляко като противоотрова.

Това са много отдавна известни неща, но ние успяхме да го създадем като биотехнологичен продукт. Има голяма разлика между обикновените продукти, които се продават. Трябва да ви кажа, че киселото мляко, което се продава в България, много рядко или въобще не се заквасва с лактобулгарус бациликус, а се използват лактобацилус рамоносос и други лактобацили, които нямат този ефект – антираков и антивирусен.

– Споменахте, че пробиотикът, който сте изобретили и с който лекувате сега пациенти с ковид-19, може да се използва и за профилактика. А сега идва период и на грипните вируси. Колко дълго може да се приема?

– Това е естествен, природен продукт и хората го ползват години наред. Например, прилагаме го при раковоболните, тъй като генезата на рака и на вирусите е сходна, а принципът на защита на човешкия организъм е един и същ. Те приемат пробиотика десетки години наред. Опериран е пациентът от рак, а след това пробиотикът се приема едновременно с лъче- и химиотерапията. Имаме около 20 случая, които наблюдаваме вече в продължение на 8-10 години. При нито един от тях няма рецидив на рака. Използвали сме го и при много хора с хепатит С и А. Дори сме го прилагали при епидемия от хепатит преди 20 години на 400 човека – войници от кв. „Горна баня“. При нито един от тях няма тежко протекъл хепатит – оздравяха благополучно, без увреждания на черния дроб. Това е един природен имуностимулатор, който може да се използва от всички хора, по всяко време. Даваме го и на малки деца, и на много възрастни хора.

Използвали сме пробиотика и в нашите мисии в Ирак, в Камбоджа, в Афганистан, в Косово. И нямаме нито един от тези войници, който да се е разболял от инфекциозни заболявания. Затова смятам, че ще има благоприятен ефект върху населението.

Аз съм се виждал няколко пъти и с Ванга. Докато беше жива, преди години ми пращаше няколко пъти пациенти, да й изпратя по тях от „онова мляко”. Използвали са го спортисти, като щангистите на Иван Абаджиев. Имаме над 6000 хиляди болни, които са приемали пробиотика.

С профилактична цел трябва да се приема по 3-5 г на ден, а на болните го даваме в по-високи дози – два пъти по 15 г, защото трябва да постигнем в терапията доза-ефект. За да унищожим милиардите ракови или вирусни клетки в организма, трябва да ги унищожим със съответните количества бактерии. И само лактобацилус булгарикус има свойството да стимулира имунната система.

Тези добавки са създали белия човек

„Пробиотиците наистина са създали белия човек. Когато е дошъл тук първият хомо сапиенс, той идва от Южна Африка, където живеят бушмените. Оттам произлизаме всички хора и постепенно сме се разселили по други краища на земята. Тоест, ние произлизаме от една ограничена територия в Южна Африка. И сме дошли тук като черни хора. Причината да се създаде белия човек е, че е започнал да приема ферментирали храни с лактобацилус, в които се съдържа и много витамин Д. Хората си го набавят по два начина.

Първият е чрез целогодишно слънчево греене върху кожата. Вторият е чрез хранене с млечни продукти, съдържащи витамина. Древните хора са си го набавяли само по първия начин. Това е определяло и географските райони, обитавани от тях. Те са близки до екватора с много слънце. Богатите на вода, гори, риба, дивеч и други природни ресурси по-северни континентални райони и планини не са били заселени. Набавянето на витамин Д от млечните продукти на домашните животни е направило траките и древните европейци по-малко зависими от слънчевите лъчи. Движейки се със стадата си, те са се разселили по целия свят.

По-слабото слънчево греене на север и набавянето на витамин D от млечните продукти е довело до образуването на по-малко меланин, пигментът, предпазващ кожата от слънчевата радиация и определящ нейния цвят. Черната кожа е започнала постепенно да избледнява.

Доказано е, че преди повече от 7000 години, първоначално в организма на траките, а по-късно и при останалите европейци, настъпват генетични промени. Новите храни и милиардите полезни бактерии са създали ген, отговарящ за производството на ензима лактаза, разграждащ млечната захар в организма на човека.

Култивирането на лактобацилус булгарикус от траките и създаването на млечнокиселите храни е една от трите революции, заедно с отглеждането на земеделските култури и опитомяването на домашните животни, променили развитието на човечеството. Новата технология е създала рядката привилегия на човека спрямо останалите животни, да се храни през целия си живот с млечните продукти на отглежданите от него животни“, обясни специалистът

Източник:  Милена ВАСИЛЕВА

https://daflorn.bg/

Mariana Petrova

Добави коментар

Натиснете тук, за да публикувате Вашия коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *