Икономика Начална страница избрани горе Специалистите Специалистите

Има ли опасност от хипер инфлация- полезна информация…

Знаете ли колко е дизела? 1.76 лева, а  при “Марешки” 1.55лв. А спомняте ли си колко струваше преди година и половина? Над 2.5 лева или разлика от 1 лев, което е 63% повече.

pari-mnogoПетролът ще поскъпва ли или винаги ще е толкова евтин?

Та той от началото на годината се е повишил с 50% до днес.

Най-малко 17% от всяка стока са горива и енергия. Когато започнат да се покачват, ще генерират висока инфлация и не 1-2%, което се смята за нормално, а много повече.

Колко? . А има ли опасност от хипер инфлация като повторение на събитията от 1996-7 година, както смятат много водещи икономисти?

Забравихте ли онези години или смятате, че те никога няма да се повторят?  Сега сме в дефлация. Свикнахме с нея. Да не се качват цените, но те все някога ще започнат да растат. Старта ще даде петролът. Като прибавим, че ЧЕЗ иска увеличение на тока с 20%, а другите ЕРП-а само с 3-4%, това е за 6 месечен период, а после? НЕК иска да покачи “такса за обществото с около 9 лева от 1 юни.  Градския транспорт в София се увеличи със 60%, искат увеличение на водата и ще го направят.

Увеличения, увеличения и още увеличения. Вие как ще решите този проблем? А лихвите по депозитите в банките падат и ще продължават да спадат.

Едногодишните лихви в сериозна банка са под 0.4%. В рисковите повече. А там са парите на 82% от българите с над 43 милиарда лева, които не знаят какво да правят с тях. Вие знаете ли?  При толкова много “излишни” пари и постоянно нарастващи задължения на правителството за 11 години 20 милиарда лева повече, няма ли да “падне” валутния борд? Пари има-решения няма. В крайна сметка гражданите винаги ” обираме пешкитра.” Повечето, но не всички.

Натрупаните диспропорции, все някога ще “избухнат” и ще генерират инфлация, а тя ще достигне 10% и повече.

Няма да е тази година. През 2016г. може да е само 2%, но догодина? И така ще е няколко години, както беше 2007, 2008 г., когато беше над 10%. Но Вие сте забравили. Тогава инфлацията изяждаше спестяванията, но всички живееха щастливо, защото имаха бизнес или доходи. А сега? Нито едното нито другото. Как ще спасите парите си? Колкото и малко да са те? Или ще позволите инфлацията да ви ги изяде? На 10 000 лева, ако губите по над 1 000 лева на година, как ще се чувствате?

Сега се мисли за тези неща. Не се оставяйте на “течението”!

Когато се случи, вече ще е късно-едни ще забогатеят, други ще се спасят, трети ще се “удавят”. Вие от кои ще бъдете? Българите имаме една много вредна поговорка” Пари ми дай, акъл не искам.” С акъл се правят пари, а ако нямате дори и да ви подарят, ще ги загубите. Как мислите. Тези, които печелят от игрите на късмета 30-40-100 000 лева, колко ще имат след година? 90% нищо или остатъци от джакпота. А те и повече като тях се мислят за умни, само че  съдбата, обстоятелствата и животът са  се  отнесли лошо  с тях. Бедността е състояние на духа и мисълта! Знаете ли как да постъпите сега, утре в бъдеще?
” Добродетелта е винаги знание, а порокът е винаги невежество”. Сократ

Ако се нуждаете от консултация и съвети относно вашите финанси,  въпросите си  към Светозар Гледачев можете да задавате на:

gledis@abv.bg

За автора: Светозар Гледачев е един от най-добрите и популярни икономисти в България. Завършил е Математическата гимназия в Пловдив, после ВИИ „Карл Маркс“ – София, сега УНСС, става асистент и докторант на БАН, специализира и квалифицира от University of Delaware и Bank of America. Той е университетски преподавател, частник, консултант и финансист, бил е директор на банка, два холдинга и на няколко предприятия. Има собствено финансово предаване по Пловдивска обществена телевизия. Издава книга с най-четените и харесвани коментари:

dobyr_den_hrm

Светозар Гледачев

Светозар Гледачев е един от най-добрите и популярни икономисти в България. Завършил е Математическата гимназия в Пловдив, после ВИИ „Карл Маркс" – София, сега УНСС, става асистент и докторант на БАН, специализира и квалифицира от University of Delaware и Bank of America. Той е университетски преподавател, частник, консултант и финансист, бил е директор на банка, два холдинга и на няколко предприятия. Има собствено финансово предаване по Пловдивска обществена телевизия.

Добави коментар

Натиснете тук, за да публикувате Вашия коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *