Здраве Полезно

Лактобацилус булгарикус ни помага в борбата с рака

Още началото на ХХ век, след мащабно проучване в 28 страни , лауреатът на Нобелова награда и директор на института Пастьор – Иля Мечников  пише:

“Дълголетието на населението, населяващо българските земи се дължи на ежедневната консумация на йогурт и други млечнокисели продукти, съдържащи специфичната българска бактерия”. По това време в България  на всеки хиляда души се падат по четирима столетници и е страна с много ниска ракова заболеваемост.

През 1905 в Женева, българският студент Ст. Григоров съумява да изолира специфичния български лактобацил от йогурт, донесен от родината му. През 1914 бактерията получава наименованието Lactobacillus bulgaricus.

Lactobacillus Bulgaricus има различни щамове, които се различават по своите многобройни здравословни ефекти. Във тази статия ще се спра на един от най-важните от тях, а именно –  антитуморният.

Петдесет и една години след откриването му, през 1956 И. Богданов доказва, че щам L. Bulgaricus LB51 потиска растежа и разпространението на ракови клетки в мишки.

В последствие множество проучвания на проф. Н. Александров, Б. Гьошева, М. Георгиева в периода 1985 – 2010, проведени върху плъхове показват добър лъчезащитен ефект на щамовете L. Bulgaricus LBL4 и LB144, като увеличават устойчивостта на кръвотворната система към гама облъчването.

Експериментално изследване, проведено през 2005 от Р.Еникова показва антитуморен ефект на щамовете L. Bulgaricus Lb4 и Lb5 при химично предизвикана туморогенеза при плъхове.

Японските учени Хосоно и Китагава, финансирани от Японско-Българска програма JICA, доказват антитуморен ефект на Лактобацилус върху мишки с имплантирани туморни клетки.

През 2011г. проф. Н. Александров и д-р Д.Петрова  изолират  за първи път в света щам на Lactobacillus bulgaricus DWT1 от чиста изворна вода в Стара планина, близо до древно тракийско селище. С този и още 7 други пробиотични щама, изолирани от същия извор, те създават продуктите Лактера. Марката Лактера е патентована в САЩ с патент № US 9,131,708 B2 / Sep. 15, 2015.

Базирайки се на вековния научен опит на български и чужди учени, проф. Н. Александров и д-р Д. Петрова продължават изследванията на антитуморния ефект на Lactobacillus bulgaricus DWT1 от воден произход.

В периода 2012 – 2020 те провеждат клинично изследване при 18 пациента с различни онкологични заболявания – рак на дебелото черво, рак на черния дроб, рак на гърдата. Всички пациенти са претърпели оперативно лечение за отстраняване на тумора и химио- и лъчетерапия за  унищожаване на останалите ракови клетки, и намаляване риска от метастази. Включването на пробиотик Laktera Nature, като съпътстваща хранителна терапия значително намалява страничните ефекти на химио- и лъчетерапията и в повечето случаи позволява провеждането на пълния лечебен курс. Приемането на пробиотик Лактера в следоперативния период, както и по време на химио- и лъчетерапията намалява страничните ефекти като: обща слабост, отпадналост, безсилие, гадене, повръщане, отслабване и честите инфекции. Хранителната терапия с Laktera Nature подобрява качеството на живот и социалните функции на пациентите с карциноми и техните семейства. Медицинското наблюдение при пациенти с онкологични заболявания е минимум 5 години. Седем от пациентите вече са преминали 5 годишния период на проследяване, на онкологичното заболяване като не са развили нови туморни процеси или метастази. При останалите пациенти наблюдението продължава и в момента.

И за финал : през 2019г. индийския учен Палок Айк с помощта на съвременните генетични методи доказа антитуморния ефект на щама Lactobacillus bulgaricus DWT1 от воден произход. Пробиотикът Лактера стимулира клетъчния имунитет като превръща М2 в М1 макрофаги. М1 макрофагите са естествени клетки на човешкия организъм, част от клетъчия имунитет, които разпознават и унищожават туморните клетки.

Във водите на България е ключът за преборването на коварната болест популярно наречена РАК !

https://daflorn.bg/

https://laktera.bg/

Mariana Petrova

Добави коментар

Натиснете тук, за да публикувате Вашия коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *