Народна медицина

Лечебните свойства на цветята

От древни времена съществува традиция на болни хора да се подаряват цветя. Вече е научно доказано, че ароматите и цветовете могат да имат оздравителен ефект върху здравето ни, ако са правилно подбрани. В Китай широко са използвали цветя за насърчаване работата на различни вътрешни органи, практика все по-популярна в Европа, Америка и на много други места по-света.
Аромат на лайка– ароматът на лайка действа успокояващо, намалява кръвното налягане, подобрява съня, успокоява психически неразположения.
Миризмата на мушката Scented – пречи на D0BCD183D188D0BAD0B0D182D0BE-27образуването в организма на бактериални и вирусни инфекции, има положителен ефект при възпаление на максиларните синуси и ухото, при настинка и болки в гърлото.
За профилактика се препоръчва изсушаване и смилане на листата, след което да се вдишва ароматът им.
94Обикновена мента- миризмата на това растение има съдо-разширяващ ефект, като по този начин понижава кръвното налягане, намалява умората, дава бодрост. Тя също помага за облекчаване на главоболието, облекчава заболявания свързани със съдови спазми и стенокардии. Друго важно свойство на този аромат е, че подобрява храносмилането, премахва симптомите на гадене, подобрява дейността на черния дроб.
240px-Rosemary bushМиризмата на розмарин –е полезна при белодробни заболявания-бронхит и пневмония. Предотвратява развитието на астматични пристъпи.
Цветовете на цветята също имат своето влияние.
1312-228x228Червеният цвят
Букети от цветя, в които доминира червеното – носи силна енергия, подобрява общия тонус и хормоналните нива, включително хормони като адреналин и норадреналин, както и полови хормони. Например, класическите червени рози стимулират умствената и физическата активност,както и надбъбречните жлези, сърцето, половите органи.
Жълтият цвят
e8977208eb1a77d1ea80e8e0962dad21Ярко жълтите цветя, като лалета, орхидеи, слънчогледи пък подобряват настроението и имат благотворно влияние върху мозъчната дейност. Използва се при лечение на деца с аутизъм. Освен това активират имунната система и помагат при състояния на депресия.
Зеленият цвят
7cd7ab2b369059cdba6f482f9532ed8cНежните зелени цветни пъпки имат благоприятен ефект върху нервната система – сърцебиенето, дишането и пулсът се нормализират. Наличието на зеленина в стаята ви помага да се съсредоточите, да се освободите от отрицателните емоции.
Синият цвят
Сините цветя вдъхват мир и спокойствие, така че е a799ee044e79db6caed320707ba6a869подходящо да се сложат в спалнята, при условие, че се стремите към здравословен сън. Благотворното влияние се дължи на факта, че този цвят подпомага да се произвежда хормона на съня – мелатонин. Ако сложите един куп от лавандула, виолетови ириси, сънят ви ще бъде по-дълбок, спокоен и силен. Обикновено сини цветя комбинирани със зелени листа са идеални за нормализиране на отношенията със себе си и света.
Лилавият цвят
c3767a408ab0e1bd5e99971981bf0769Виолетови и люлякови цветя, макар и близо до нюанс на синьото помагат за облекчаване на стреса от ежедневието. Счита се, че лилавият цвят намалява чувството за глад и може да допринесе за намаляване на теглото.
Белият цвят
Белите цветя символизират чистотата като793b6063119f5c587aa957f35d5c1ab2 душевност и мисли. Букет от бели цветя ще стимулира хладнокръвието, ще има ефект върху укрепване на тялото и мозъка.

Mariana Petrova

Добави коментар

Натиснете тук, за да публикувате Вашия коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *