Бизнес Интересно

3 начина за създаване на допълнителен доход – Съветите на Гарант

Независимо от това дали работите на трудов договор в някоя фирма, или имате собствен бизнес – малко допълнителни пари в месеца едва ли ще ви бъдат излишни. Дори сумите да са малки, ако са редовни обикновено се получава един приличен допълнителен доход в края на годината.
Димитър от счетоводна кантора Гарант реши да ни сподели някои от най-добрите начини за печелене на пари в свободното време – и ни обяснява как да декларираме правилно доходите от тези малки сделки.

  • Измайсторете нещо и го продайте

office1Ако сте творческа личност – това е изключително лесен и печеливш начин за допълнителен доход. Има безброй много сайтове за продажба на ръчно изработени предмети – най-известния от тях е Etsy. За целта обикновено са необходими съвсем малко инвестиции в материалите – защото обикновено са с нищожна стойност. А създаденото от ръцете ви (особено когато има индивидуален почерк) би могло да се продаде на доста добра цена.

Ако решите да търгувате с ръчно изработени от вас неща, обикновено ще ви е нужен PayPal акаунт, за да можете да си получите парите от продажбата. Доходите, получени по този начин се облагат като еднократна сделка и дължите само 10 % данък. За съжаление няма да можете да приспаднете разходите си за материали, но предвид големия процент печалба при ръчно изработените неща и символичната стойност на вложените материали – определено би си стувало да опитате.

  • Купете нещо онлайн от друга държава и го продайте в България

Доста стоки в България се продават на по-висока цена отколкото в развитите западноевропейски страни. Има доста причини за това, но вие бихте могли да се възползвате от тези разлики по един доста лесен начин.

В Западна Европа (особено във Великобритания) има много сайтове, предлагащи кодове за отстъпки в големите онлайн магазини. Така можете лесно да закупите стоки на символична цена – които обаче в България се продават доста по-скъпо.

Тайната е в това да ги поръчате до адреса на някой карго – превозвач. Има много транспортни фирми, които осигуряват фиктивен адрес за доставка, приемат онлайн поръчките от Ваше име и ги доставят до България. Бързо, лесно и печелившо.

Можете да продадете нещата които сте закупили от чужбина в популярни сайтове като OLX.bg и Bazar.bg – изгодната цена винаги е печеливша стратегия. Вероятно ще си кажете – ами всичките държавни регулации и правила за продажба? Не забравяйте че вие не създавате бизнес, а препродавате лични вещи – и то от време на време. Напълно законно е.

Вероятно изкушението да не декларирате доходите си от тези сделки е голямо – но ви съветваме да не го правите. НАП получава информация за получените от вас наложени платежи и поради тази причина е добре да ги декларирате, да са си спестите риска от данъчна ревизия.

При този вариант също дължите 10% данък, а ако се нуждаете от попълване на данъчната декларация – счетоводителите на Гарант са на ваше разположение. 

  •  Пишете съдържание за уебсайтове.

Всеки човек има някакво хоби или се интересува и чете много по дадена тема. Сигурно и вие знаете необичайно много по дадена тема. Дори и да не е така – има безброй много чуждоезични интернет сайтове от които можете да научите всичко. Така че първата стъпка е да определите любимата си тема.

tabela-garant1Например – да речем че обичате счетоводството. Вълнувате се от всички аспекти на данъците, осигуровките, счетоводното отчитане на приходите и разходите във фирмата и т.н. И можете да пишете много по темата – и на всичкото отгоре ще ви е приятно да го правите.

Намерете някой, който има бизнес в в тази сфера, която ви вълнува, и му предложете да създавате свежо съдържание за уебсайта му срещу заплащане. Кой би ви отказал? Създаването на текстове за сайтове е изключително голям проблем за всеки собственик на бизнес – включително и за нашите приятели от счетоводна къща Гарант.

А за вас създаването на такива текстове ще бъде приятно, лесно и разтоварващо занимание – просто защото пишете на любимата си тема! Какво по-хубаво да печелиш пари от занимание, което и без това ти е любимо да правиш? Да проучваш нови неща за любимата си тема и да ги пишеш срещу заплащане е изключително ползотворно занимание, което в момента е много търсено на пазара.

Това са три бързи, проверени и изключително лесни начина за осигуряване на допълнителен доход. Пък, ако ви потръгне – нищо не пречи да регистрирате една фирма и да превърнете малкия си източник на доходи в сериозен бизнес.

Всичко зависи единствено от вас.

Mariana Petrova

Добави коментар

Натиснете тук, за да публикувате Вашия коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *