Съдби

Дълбоки емоционални преживявания и изтънчената мисъл раждат сентенциите на живота

Безкраен лабиринт от събития изграждат Съдбата на човек, а той рано или късно стига до иводи, които вече са известни, а може би и като тема изчерпани. Някой от повтарящите се "случки от живота" са породили афоризми и сентенции. Те са кратка форма, често помагаща мисъл, по-лесно да осмислим, понякога да се надсмеем, не рядко да преодолеем трудности. Имам удоволствието да ви представя съвсем малка част от мъдростта, събрана в книгата на Георги Виденов – "500 Размисли, афоризми и сентенции" . Но преди това, прочетете няколко думи от автора, написани специално за вас:
Безкраен лабиринт от събития изграждат Съдбата на човек, а той рано или късно стига до иводи, които вече са известни, а може би и като тема изчерпани. Някой от повтарящите се “случки от живота” са породили афоризми и сентенции. Те са кратка форма, често помагаща мисъл, по-лесно да осмислим, понякога да се надсмеем, не рядко да преодолеем трудности. Имам удоволствието да ви представя съвсем малка част от мъдростта, събрана в книгата на Георги Виденов – “500 Размисли, афоризми и сентенции” . Но преди това, прочетете няколко думи от автора, написани специално за вас:
“Много читатели са ме питали „Как пишеш афоризми и сентенции”? Това е много трудно да се обясни, но в същото време е и много просто. Бог на всеки е дал някаква дарба. Всеки човек има мисия на земята. Друг е въпросът, доколко той може да намери себе си и се реализира. Има ли дарба, тогава всичко е много лесно. Независимо какво е то. Един ден, през младежките ми години, казах на майка: „Е, майко, де късметът да беше болест, па да ме хване и да не ме пуска”. Тя се смя от сърце и ме попита: „Откъде ти идват тези приказки”? Щом ми идват „тези приказки” трябва някой да ми ги изпраща. А аз трябва да мога да ги уловя и облека с най -точните думи. Как става това? В такива случай казваме: „Божа работа”, защото Бог е определил кой какво ще върши на земята. Подарих книгата си „500 размисли, афоризми и сентенции” на моя колежка. След време тя ми каза: „На теб не ти е било трудно да напишеш тази книга – ти така си говориш”. До към двайсетата си година така си говорех и не си записвах мислите. След това осъзнах, че това са неща, които не трябва да се пилеят във времето. И все пак нека обясня как се стига до сентенция. Най -напред трябва да има пряко или косвено изживяна случка. С времето тази случка поражда мисъл за нещо. Пак след време породената мисъл ражда идея за нещо. А идеята осмисля случката като ражда философия за нешо. Философията е самата сентенция облечена в думи. Но за всичко това са нужни изтънчена чувствителност за нещата от живота и синтезирано мислене.”
“Мисленето определя какво ще видят очите”.
“Ако гледаш в земята, лоши мисли ще те налегнат. Ако гледаш в небето, ще се спънеш. Гледай напред!”
“Що е щастие? Това е умението да усещаш, че живееш.”
“Всичко между двама е сделка. Колкото сделката е по-емоционално оцветена, толкова повече двамата си мислят, че тя е безкористна.”
“Излишните думи са като излишните килограми”.
“Животът е танц. Объркаш ли стъпките- отиде, та се не видя”.
“Не казвай на простия истината в очите- ще се обиди! Кажи я на умния – той ще ти благодари”!
“Ако нараниш някого, ще оставиш само белег. След себе си”.
“Животът се измерва с постигнатото. А смъртта- с изгубеното”.
“Подлецът никога няма да ти изневери. Той винаги ще те обича- като подлец”.
“Ако съзнателно не вървиш напред, несъзнателно ще вървиш назад”.
“Страхът отива при този, който се страхува”.
“Доверчивостта е нежелание да те лъжат. Това глупаците наричат наивност”.
“На младини правим щуротии от излишък на хормони. Ана старини – от недостиг на хормони”.
“Липсата на самочувствие убива всички възможности. А излишакът говори за липса на възможности”.
” Колебанието е средство за проверка. И за допускане на грешки”.
“Потърси пътечка и ще намериш път”.
“Ако вършиш нещо, а мислиш за друго, ще направиш трето”.
“Чувствата свързват двама. Но умът трябва да пази чувствата”!
“Времето не е часовник, за да се върне назад. За това – свери си часовника!”
” Остани в съзнанието на хората като пътечка, по която е вървяло доброто”.
 
New ImageКнигата ми “500 размисли, афоризми и сентенции” може да се намери в книжарниците на издателство “СИЕЛА” и книжарниците ” Хеликон ” във всички градове където ги има.
 
 
 
 
Георги Виденов
tel 0896566305

Mariana Petrova

Добави коментар

Натиснете тук, за да публикувате Вашия коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *