Съдби

Известни личности родени през седмицата- Уинстън Чърчил

Уинстън Чърчил е роден преждевременно на 30 ноември и е страдал от деликатно здраве. Имал е смущения в говора, понякога е заеквал, а на моменти секретарката му е трябвало да "отгатва" определена дума, част от речта му, без да си позволява да го прекъсва, защото така нарушавала "творчеката му мисъл", а и такъв подход той смятал за недопустим.

Уинстън Чърчил е роден преждевременно на 30 ноември и е страдал от деликатно здраве. Имал е смущения в говора, понякога е заеквал, а на моменти секретарката му е трябвало да “отгатва” определена дума, част от речта му, без да си позволява да го прекъсва, защото така нарушавала “творчеката му мисъл”, а и такъв подход той смятал за недопустим.

Въпреки всичко той е бил чето цитиран, поради философската му мисъл и изтънчена риторика, върху която е работил усърдно, за да надмогне вид комлекс в изказа си. Така определена слабост се превръща в сила, благодарение на волята му и той се издига в известен оратор , историк , войенен репортер и автор – биограф . До навършване на 57, той е популярен като писател.

През 1953 година спечелва Нобелова награда за литература.През същата година той е удостоен с рицарско звание от кралица Елизабет II. От 1940 до 1951 той е министър-председател на Великобритания и е считан за един от най-великите държавници. През Втората световна война , той споделя : Знам всичко и не мога да направя нищо.

Единственият път за справяне с терора е победата, но тя ще се постигне след дълго време, много жертви и упоритост”. Чърчил оцелял след няколко инсулта , пристъпи на бронхит , пневмония и жълтеница през дългия си живот . По време на последното си десетилетие , той се отказал от четене, писане, рядко говорел, а когато го направел, трудно му се разбирало. Умира на 90г. в Лондон и е ярък пример на съчетание -“воля” и “философска мисъл”, които могат да надмогнат не малко трудности.

Mariana Petrova

Добави коментар

Натиснете тук, за да публикувате Вашия коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *