Съдби

При кого отива късметът?

"Глупаците са щастливци" - казват някои. "Късметът отива при по-силния" – твърдят други. А каква е истината и при кого отива късметът в действителност? И защо за един щастието се усмихва постоянно, дори когато не полагат никакви усилия за това, а останалите каквото и да правят, колкото и да се стараят- все не им върви? Защо тази несправедливост?

“Глупаците са щастливци” – казват някои. “Късметът отива при по-силния” – твърдят други. А каква е истината и при кого отива късметът в действителност? И защо за един щастието се усмихва постоянно, дори когато не полагат никакви усилия за това, а останалите каквото и да правят, колкото и да се стараят- все не им върви? Защо тази несправедливост?

За да отговорят на тези въпроси и да разкрият факторите отговорни за успеха, психолози, интервюирали повече от хиляда „щастливци” по целия свят. След продължителни изследвания, те са предложили така наречената формула на късмета, чиито математически израз е в общата формула: Y = X + E + C, където Y -е късметът, X – личностни характеристики (включително способността да се разбираме с другите, психологическа гъвкавост, от жизненоважно значение била собствената позиция и отстояване на обособено мнение ), Е – здраве, пари и спестявания, присъствието на приятели, и C – самочувствие и чувство за хумор. В допълнение, всеки компонент на успеха, от своя страна, се състои от различни допълнения, които се оценяват със сложни изчисления на учените в точки. Въпреки това, дори и без тези детайли, можело лесно да се види на какво се дължи късметът.

Учените са установили, че късметът – това не е само благоприятно обстоятелство или шансове, които се изпречват на пътя, но също така и желанието на човек да ги използва, способността му да поема рискове, да се развива отвъд „границите”, тоест да се стреми да разширява познанието и съзнанието си. Това заключение е направено от един професор по психология в университета в Хертфордшир (UK), автор на произведението “Факторът късмет” – Richard Wiseman. Като се обосновавал върху 6373163 7fa6c355принципите на теорията на вероятностите и квантовата механика, той провел един прекрасен експеримент със хора, които считат себе си за късметлии и с такива, които се възприемат като патологично губещи.

Научни работници дали на изпитваните много листа хартия и поискали от тях да я сортират по точно определен начин и брои, в зависимост от изображенията върху нея.. В същото време на една от страниците на множеството листове имало поставена реклама на Вайсман , която съдържала следния текст: ” Кажете на експериментатора, че искам да го видя и ще получите награда от £ 250 . ” Освен това, следва да се отбележи, че това съобщение било написано с едър шрифт и заемало половината от страницата. Въпреки това, се оказало, че никой от тези, които преди теста били определени с „лош късмет”, не обърнал внимание на настоящия текст. „Тези хора бяха заети да изпълняват механично задачата си, т.е. преброяване изображенията, защото са напрегнати, невротични, стегнати, неуверени и комплексирани”- споделил после професорът. И добавил: „Този техен постоянен смут и вътрешен стрес блокира способността им да забележат възможностите, новите и неочакваните неща, пречи им да се вслушват в интуицията си и така да отключват случаности-късмет, който се намира на една и съща пътека на всички хора.”

Е, как да се привлече късметът? Според психолога Джон Кехоу всеки, който мечтае за щастлив живот, на първо време трябва да развие психика на щастлив човек. Така че, първата стъпка по пътя към щастието е да си кажем сами на себе си, че всеки ден предоставя неизчерпаеми възможности и ние просто трябва да отворим очите си малко по-широк, за да ги видим. Втората стъпка е да гледаме на живота като на приключение, а не като на едно вечно. Трудностите трябва да са повод за насърчение и радост, а и удовлетворение от приетото предизвикателство, в което се търсят решения. И накрая, третата стъпка е да се повярва, че всеки ден е огромен подарък, за който трябва да благодарим. Така дарените ни мигове ще представляв. ат врати, върху които ако почукаме ще се отвори…

Mariana Petrova

Добави коментар

Натиснете тук, за да публикувате Вашия коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *