Съдби

“Еврейският феномен” или пътят към успеха

Интересни факти, граничещи с „необикновеното", са обединени под названието „еврейски феномен." Същността му се състои в това, че повечето от евреите се оказват във висшите слоеве на обществото и са доста заможни хора. Освен
Интересни факти, граничещи с „необикновеното”, са обединени под названието „еврейски феномен.” Същността му се състои в това, че повечето от евреите се оказват във висшите слоеве на обществото и са доста заможни хора. Освен
това, броят на евреите по света не е толкова голям, съотнесено към броя на други националности. Всъщност в САЩ те не са повече от 2%. Еврейски милиардери обаче, изброени в списъка Forbes, там са 183 души. Това представлява 23% от всички милиардери. В списъка на 40 най-богатите хора в САЩ процентът на евреите достига 45%. Списък на нобелови лауреати във всички области за времето, 20% са хора на тази страна.
„Еврейският феномен” е бил подложен на анализ от много изследователи, които са се опитвали да разберат на какво се дължи той.
Steven Silbiger е учен, който в продължение на много години е изучавал характеристиките на тази нация и разкрива на читателите седем причини за тяхното богатство и успех.

1.Получаването на Нобелови награди показва, че евреите са се отнасяли много отговорно към знанието. За тях, „учението” е в основата на богатството.

2. Евреите са много чувствителни на тема „семейство”, „роднини”, „нация” и „родина”. Винаги са il4готови да се притекат на помощ на близките си. Те знаят, че ако поискат помощ, не са сами и също има кой да ги подкрепи. В такива взаимоотношения живеят всички евреи, така че се чувстват сигурни и защитени.

3. Една от основните характеристики на евреите е таргетираната предприемчивост, строго и внимателно избрана в определено направление. Не рядко тук се застъпват и фамилни традиции. Развиването на уменията на евреите от малки е високо ценена и наложена практика, така че те от ранна възраст се опитват да успеят в избраната дейност. Евреите често стават професионални музиканти и юристи, лекари и счетоводители…

4. Успехът трудно може да се постигне без съмишленици и покровители. Знаейки това, евреите са усъвършенствали техниките за „преговаряне” и привличане на делови партньори. Те се славят като едни от най-ловките „посредници”, а броят на преуспелите евреи в тези среди само потвърждава това твърдение.

988717 597535416959808 873438983 n-550x4125. Евреите демонстрират „състояние” само в крайни случаи. Обикновено са по-сдържани в харчовете, дори се квалифицират като леко стиснати. Тази тяхна черта отдавна е залегнала в не малко анекдоти, а и приказки. Но това отношение към парите също се оказва в основата на натрупаните огромни богатства.

6. Въпреки че еврейският народ има сложна и трагична съдба, той преди всичко е горд с произхода си. Това е също един от основните критерии за успех. Те се ценят и ценят личността на всеки човек до себе си. Осъзнаването на собствената им изключителност дава мотив, импулс и допълнителна сила да се развиват.

7. Евреинът винаги е убеден, че той е бил прав. И умее да го доказва. В основата на това твърдение обаче, е залегнала дълбоко вкоренена коректност и чувство за дълг, морална отговорност.

Дори и да не станем милиардери, ако се придържаме към част от тези правила, може би ще бъдем малко по-богати или щастливи…

Mariana Petrova

Добави коментар

Натиснете тук, за да публикувате Вашия коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *